Peuterspeelzaalleidster - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Peuterspeelzaalleidster

Als peuterspeelzaalleidster is de peuterspeelzaal je vertrouwde werkterrein. Je moet van kinderen houden en het leuk vinden aan hun ontwikkeling bij te dragen. Maar er zijn meer eigenschappen die van pas komen bij dit werk!

Delen
kinderopvang
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als peuterspeelzaalleidster is de peuterspeelzaal je vertrouwde werkterrein. Je moet van kinderen houden en het leuk vinden aan hun ontwikkeling bij te dragen. Maar er zijn meer eigenschappen die van pas komen bij dit werk!

Wat ga je doen?

Voordat ze naar de basisschool gaan, kunnen kinderen al heel wat leren op de peuterspeelzaal. Door een paar dagdelen per week met leeftijdsgenootjes te spelen raken ze gewend aan andere kinderen om zich heen. Het spelen is bovendien goed voor de taalontwikkeling en motoriek.

 

Als peuterspeelzaalleidster begeleid je een groep van tien tot achttien kinderen op een peuterspeelzaal. Je doet allerlei leuke groepsactiviteiten zoals knutselen, liedjes zingen, verkleden, bewegingsspelletjes en poppenkastspel. Daarnaast laat je de kinderen zelf spelen.

 

Ook zorg je voor een drankje en een boterham, help je kinderen met naar de wc gaan of verschoon je ze. Belangrijk is ook dat je zorgt voor een gezellige aankleding van de ruimte en een warme, veilige sfeer. Aan speciale dagen zoals verjaardagen, carnaval en sinterklaas besteed je extra aandacht. Samen maak je er iets feestelijks van!

 

Je houdt ook de ontwikkeling van de kinderen in de gaten. Kinderen met mogelijke ontwikkelingsachterstanden geef je extra aandacht.

 

In een baan als peuterspeelzaalleidster heb je trouwens niet alleen met de kleintjes te maken. Op de meeste peuterspeelzalen werken ook vrijwilligers, die je als peuterspeelzaalleidster aanstuurt.

 

Daarnaast zijn er natuurlijk nog de ouders, met wie je nauwe contacten onderhoudt over de ontplooiing van hun kind. In het kader van opvoedingsondersteuning organiseer je ook activiteiten voor ouders en kinderen samen. Ouders zijn bovendien ook vaak betrokken bij een jaarlijkse grote schoonmaak en de voorbereiding van grotere activiteiten zoals een toneelavond of picknick.

Past het bij je?

Om het werk als peuterspeelzaalleidster goed te kunnen doen, moet je van kinderen houden. Je kunt je inleven in wat hen bezighoudt en vindt het leuk om meerdere uren per dag met ze om te gaan.

 

Het is belangrijk dat je ook goed met ouders kunt praten. Omdat je veel met vrijwilligers werkt, moet je ook goed kunnen organiseren en regelen.

 

Peuterspeelzalen zijn niet bedoeld als opvang omdat ouders werken. Ze zijn er speciaal voor ouders die het belangrijk vinden dat hun kind zich goed ontwikkelt. Je moet het dus interessant vinden om te werken via bepaalde methodes voor leren en opvoeden.

 

In dit vak moet je ook zelfstandig kunnen werken. Voor verzorgende taken draai jij je hand niet om. Verder heb je creativiteit nodig voor het bedenken van activiteiten en het invullen van het dagprogramma.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • veel liefde voor kinderen
  • goede contactuele eigenschappen
  • organisatietalent
  • interesse in methodes voor leren en opvoeden
  • zelfstandigheid en creativiteit

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1995 - €3620 per maand