Plastisch chirurg - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Plastisch chirurg

Je opereert mensen die handafwijkingen hebben, aangeboren afwijkingen hebben, verminkt zijn of iets aan hun uiterlijk willen laten veranderen. Veel minder vaak dan gedacht heb je te maken met neuscorrecties en facelifts, en veel meer met gevallen als het terugplaatsen van een afgerukte vinger of het maken van een nieuwe borst voor iemand die haar echte borst door kanker verloor. Ontdek meer over het gezicht van dit beroep...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een plastisch chirurg?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als plastisch chirurg zorg je ervoor dat de vorm en de functie van lichaamsdelen bij afwijkingen of onvrede worden hersteld.

 

Je opereert mensen die handafwijkingen hebben, aangeboren afwijkingen hebben, verminkt zijn of iets aan hun uiterlijk willen laten veranderen.

 

Veel minder vaak dan gedacht heb je te maken met neuscorrecties en facelifts, en veel meer met gevallen als het terugplaatsen van een afgerukte vinger of het maken van een nieuwe borst voor iemand die haar echte borst door kanker verloor. Ontdek meer over het gezicht van dit beroep...

Wat doet een plastisch chirurg?

Plastische chirurgie is de chirurgie van het herstel van vorm en functie. De volgende operaties vallen onder de plastische chirurgie:

 

  • het opereren van mensen met aangeboren afwijkingen zoals een hazenlip, handafwijkingen of afstaande oren (esthetische chirurgie);
  • het opereren van mensen die handletsel hebben opgelopen, bijvoorbeeld door een bedrijfsongeval of een zelfmoordpoging waarbij de pezen en zenuwen in de polsen zijn doorgesneden;
  • het opereren van mensen met reumatische handafwijkingen;
  • het opereren van mensen die door een dwarslaesie doorligplekken hebben opgelopen;
  • het opereren van mensen die voor kanker zijn behandeld en daardoor een tong, neus of borst moeten missen.

 

Als plastisch chirurg kun je dan het betreffende lichaamsdeel reconstrueren. 

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houdt de plastisch chirurg zich dus zeker niet voornamelijk bezig met esthetische operaties. Bij een esthetische operatie moet je denken aan een neuscorrectie, het vergroten van de borsten of het verwijderen van overtollig vet (liposuctie). Zulke operaties vinden zelden plaats in een universitair medisch centrum en komen het meest voor in privéklinieken en algemene ziekenhuizen. 

 

Er zijn maar weinig plastisch chirurgen die zich alleen met esthetische chirurgie bezig houden, maar het is wel mogelijk. Er zijn ook plastisch chirurgen die zich bijvoorbeeld alleen richten op handoperaties en weer andere chirurgen houden zich met elk aspect van de plastische chirurgie bezig. 

 

Je hebt met baby’s van drie maanden oud te maken bij wie je een hazenlip opereert en ook met mensen van negentig bij wie de doorligplekken moeten worden genezen. Je hebt uitgebreide gesprekken met de patiënten over de aankomende operatie. De patiënten (in het geval van esthetische operaties heten ze vaak cliënten) moet heel duidelijk gemaakt worden wat wel en niet mogelijk is. De plastische chirurgie kan veel, maar kan niet van iedereen een topmodel maken. Dat is ook helemaal niet het doel van erkende plastisch chirurgen.

 

Ook administratie hoort bij je werk: daar besteed je ongeveer tien procent van je werktijd aan.

Past het bij je?

Om plastisch chirurg te kunnen worden moet je een goede motoriek bezitten en handig zijn: tenslotte moet je heel secuur kunnen werken. 

 

Bij een plastisch chirurg komt enige mate van creativiteit zeker van pas. Vaak moet je oplossingen bedenken die je niet uit een boekje haalt. Geen hand, neus of borst is immers hetzelfde.

 

Je moet veel overleggen met collega-specialisten. Ook is het van belang dat je de patiënt heel duidelijk maakt wat wel en niet kan en dat je de wensen van de patiënt goed begrijpt. Communicatieve vaardigheden komen dus goed van pas. 

 

Het is erg moeilijk een van de schaarse opleidingsplaatsen tot plastisch chirurg te bemachtigen. Je moet dus wel heel optimistisch en flink ambitieus zijn om mee te dingen. Je moet ook heel wat leergierigheid en nieuwsgierigheid aan de dag leggen.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goede motoriek en handvaardigheid
  • creatief
  • communicatieve vaardigheden
  • optimistisch en ambitieus
  • kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar