Psychiater - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psychiater

'Psychiatrie is de astronomie van de hersenen', omschreef een Nederlandse psychiater eens. Hij bedoelde daarmee dat de hersenen van de mens net zo oneindig en gevarieerd zijn als het heelal.

Delen
psychiater
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een Psychiater?
Salaris Psychiater
Past het bij je?

Over dit beroep

Je bent een medisch specialist op het gebied van wat er in de hersenen gebeurt.

Wil jij psychiater worden? Dan kies je voor een uitdagend vak!

Wat doet een Psychiater?

Wat doet een psychiater? Als psychiater ga je op zoek naar de oorzaak van de psychiatrische stoornissen en problemen van je patiënten. Je voert daarvoor gesprekken met je patiënten én hun naasten. Daarnaast doe je lichamelijk en laboratoriumonderzoek bij je patiënten, en observeer je hun gedrag.Op basis van jouw bevindingen stel je een diagnose. Jouw patiënt kan bijvoorbeeld lijden aan een depressie, eet- of paniekstoornis. Vervolgens stel je een behandelplan op. Als onderdeel hiervan kun je medicijnen voorschrijven. Met therapie en medicatie probeer je de symptomen van de stoornis te verzachten, zodat jouw patiënten (en de mensen in hun omgeving) een prettiger leven kunnen leiden. Veel mensen behandel je jarenlang. Daardoor heb je een intensiever contact met je patiënten dan de meeste andere medisch specialisten.

 

Salaris Psychiater

Wat verdient een psychiater? 

Als beginnend psychiater in loondienst kun je rekenen op een bruto maandsalaris van minimaal € 3.500,- bij een fulltime dienstverband, Afhankelijk van je ervaring kan dit oplopen tot ongeveer € 9.000,-. Dit is exclusief 8 procent vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.


Als zelfstandig psychiater sluit je meestal contracten af met zorgverzekeraars. De Nederlandse Zorgautoriteit bepaalt de maximumtarieven die je mag vragen aan cliënten.

Past het bij je?

Als psychiater werk je samen met onder andere psychotherapeuten, psychologen, maatschappelijk werkers, bewegingsagogen, ergotherapeuten en verpleegkundigen. In een team ben jij meestal de manager.

 

Psychiater worden? Veel mogelijkheden!
Voor het beroep psychiater moet je beschikken over goede contactuele eigenschappen, incasserings- en inlevingsvermogen.

 

Waar je gaat werken, hangt af van de specialisatie die jij gekozen hebt. Voorbeelden van een werkplek zijn: de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis, een instelling voor jeugdpsychiatrie, een TBS- of verslavingskliniek. Maar je kunt ook zelfstandig een praktijk runnen. Er zijn dus veel mogelijkheden.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

3565 - €9010 per maand