Psychotherapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Psychotherapeut

Mensen met enkelvoudige en meervoudige psychische problemen en persoonlijkheidsproblematiek zijn de cliënten van een psychotherapeut. In dit beroep probeer je het persoonlijke of sociale functioneren van cliënten te verbeteren. Zo nodig betrek je ook hun naasten daarbij.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een psychotherapeut?
Past het bij je?

Over dit beroep

Mensen met enkelvoudige en meervoudige psychische problemen en persoonlijkheidsproblematiek zijn de cliënten van een psychotherapeut. In dit beroep probeer je het persoonlijke of sociale functioneren van cliënten te verbeteren. Zo nodig betrek je ook hun naasten daarbij.

Wat doet een psychotherapeut?

Wat doet een psychotherapeut? Als psychotherapeut behandel je cliënten met enkelvoudige en meervoudige psychische problemen en persoonlijkheidsproblematiek. Jouw doel is het persoonlijke of sociale functioneren van de cliënt te verbeteren.

 

Complexe problematiek
Jouw behandelingen zijn meestal langduriger en intensiever dan die van een algemeen psycholoog. Dit komt doordat de problematiek van jouw cliënten complexer is. Daarnaast besteed jij meer aandacht aan de mensen in de omgeving van de cliënt en de invloed daarvan. Zo nodig betrek je die omgeving bij het vaststellen van het probleem en de behandeling.

 

Individuele of groepstherapie
Jouw cliënten variëren in leeftijd van kind tot oudere. Ze komen bij jou terecht na een verwijzing van een huisarts, bedrijfsarts of medisch specialist.
Je behandelt problemen als angst-, stemmings- en persoonlijkheidsstoornissen. Denk hierbij aan depressies, verslavingsproblemen, fobieën en dwanghandelingen. Naast individuele therapie, kun je gezins-, relatie- en groepstherapie geven. Dit maakt jouw werk erg divers.

 

Interventieprogramma’s
Als psychotherapeut maak je een probleemanalyse aan de hand van gesprekken en tests. Hierna stel je een therapieplan op dat je vervolgens uitvoert. Ook ontwerp en implementeer je behandel- en interventieprogramma’s. Dit doe je zelfstandig of in samenwerking met andere specialisten.

 

Behandelmethoden
In de behandeling maak je gebruik van verschillende methoden. Deze kunnen gericht zijn op:

 

  • veranderen van denken en/of gedrag
  • verwerken van pijnlijke gevoelens
  • anders aanpakken van moeilijke (sociale) situaties
     

In een individuele sessie ga je bijvoorbeeld in op de manier van denken en doen, op verborgen gedachten en gevoelens. In een groepssessie kun je bespreken hoe de deelnemers op elkaar reageren. Spel, lichamelijke expressie en relaxatie zijn andere voorbeelden van behandelmethoden.

 

Huiswerk
Je kunt je cliënten huiswerk geven door ze een dagboek bij te laten houden of door ze te laten oefenen met een andere aanpak in lastige situaties.

Past het bij je?

Als psychotherapeut heb je mensenkennis, en kun je goed luisteren en interpreteren.
Het belangrijkste ingrediënt van therapie is oprechte aandacht. Je kunt dan ook meedenken, meevoelen, vragen stellen en feedback geven. Tegelijkertijd ben je in staat afstand te bewaren, zodat je niet persoonlijk betrokken raakt bij de situatie.


Ook kun je goed samenwerken: binnen een instelling wissel je werkervaringen uit met je collega’s en overleg je wat de beste behandeling is in een bepaalde situatie. Buiten de instelling onderhoud je contact met verwijzers, zoals huisartsen. Daarnaast ben je in staat zelfstandig te werken.


Tot slot beschik je als psychotherapeut over een analytisch denkvermogen. Dit helpt je bij het onderzoeken van de complexe problematiek van je cliënt.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • mensenkennis
  • het vermogen goed te luisteren en interpreteren
  • oprechte aandacht voor anderen
  • zowel zelfstandig als in teamverband kunnen werken
  • analytisch denkvermogen

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€4785 - 7419 per maand