Radioloog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Radioloog

Aan de hand van de beelden die je maakt, stel je ziektes of aandoeningen vast. De uitkomsten bespreek je met de doorverwijzend arts, zodat de patiënt behandeld kan worden. Je voert ook zelf behandelingen uit. Als radioloog ben je een belangrijke spil in het ziekenhuis.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een radioloog?
Salaris radioloog
Past het bij je?

Over dit beroep

Als radioloog maak je beelden van patiënten met behulp van röntgenstralen, ultrageluid of magnetische resonantie. Aan de hand van de beelden die je maakt, stel je ziektes of aandoeningen vast. De uitkomsten bespreek je met de doorverwijzend arts, zodat de patiënt behandeld kan worden. Je voert ook zelf behandelingen uit.

 

Als radioloog ben je een belangrijke spil in het ziekenhuis.

Wat doet een radioloog?

De specialisatie van de radioloog is medische beeldvorming. Met röntgenstralen, ultrageluid of magnetische resonantie maak je beelden van patiënten met als doel een diagnose te stellen. Daarnaast behandel je patiënten. Dit doe je bijvoorbeeld door te dotteren en een stent te plaatsen.

 

Apparatuur afstellen
Soms moet je eerst bepalen welk onderzoek het meest geschikt is voor een patiënt. Een onderzoek kan in duur variëren van enkele minuten tot uren. Vóór het onderzoek stel je de apparatuur zo af dat de kwaliteit van de beelden optimaal is.

 

Bevolkingsonderzoek
Bij patiënten met bijvoorbeeld botbreuken maakt de radiodiagnostisch laborant het beeld. Bij een groot aantal andere onderzoeken ben je wel zelf betrokken, zoals bij echografieën en onderzoek van inwendige organen als maag, darmen en bloedvaten. Je speelt ook een belangrijke rol in het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. In alle gevallen bekijk je de radiologische beelden en geef je een beoordeling, die vervolgens naar de aanvrager gaat (de huisarts of specialist).

 

Interventie
Een belangrijk en groeiend onderdeel van het vak is de interventieradiologie. Met de gemaakte beelden kun je ziektes niet alleen aantonen maar ook behandelen. Bloedvaten kun je via een kleine prik in een bloedvat met slangen en draadjes verwijden of juist afsluiten. Je kunt zelfs gedeeltelijk nieuwe vaten inbrengen. Bloedingen stelpen, kanker helpen behandelen en ontstekingen helpen genezen, het behoort allemaal tot je vak.

 

Spoed
De afdeling Radiologie onderzoekt patiënten op afspraak. Daarnaast vinden spoedonderzoeken plaats. Je hebt veel contact met collega-artsen die foto's bij je aanvragen.

 

Ook buiten kantooruren is radiologisch onderzoek nodig. Met collega-radiologen maak je een rooster van beschikbaarheid buiten de normale werktijden. Je wordt dan thuis gebeld om zo snel mogelijk naar het ziekenhuis te gaan. Hoe vaak dit nodig is, verschilt per ziekenhuis.Wetenschappelijk onderzoek
Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

Salaris radioloog

Wat verdient een radioloog? 

 

De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.


Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.


Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.


Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

Tijdens de opleiding werk je als arts in opleiding tot specialist (AIOS). Het salaris van een radioloog is afhankelijk van je werkervaring. Heb je één jaar ervaring, dan ontvang je ongeveer € 3.622,- bruto per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 4.662,- bij zeven ervaringsjaren.

Past het bij je?

Als radioloog ben je een belangrijke spil in het ziekenhuis. Je hebt een brede belangstelling nodig, omdat je alle ziektes en aandoeningen moet kunnen herkennen.

 

Je werkt met veel verschillende apparatuur, zoals een CT-scanner, MRI-scanner en echografie-apparaat. Daarbij komt technisch inzicht goed van pas. Voor het juist interpreteren en verwerken van de gegevens die je verkrijgt met deze apparatuur, moet je nauwkeurig en systematisch kunnen werken.

 

Goede communicatieve vaardigheden zijn noodzakelijk. Je hebt veel contact met andere specialisten, je collega’s op de afdeling Radiologie en natuurlijk met patiënten. Om tot de beste resultaten te komen, beschik je ook over teamgeest.

 

Je moet lang studeren om radioloog te worden, in totaal elf jaar. Ook als je eenmaal werkt, blijf je studeren en jezelf bijscholen. Leergierigheid en een kritische en nieuwsgierige houding zijn daarom nodig.

 

Kortom, je beschikt over:

  • een brede belangstelling
  • technisch inzicht
  • een nauwkeurige en systematische manier van werken
  • goede communicatieve vaardigheden en teamgeest
  • een kritische, nieuwsgierige en leergierige houding

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar