Reumatoloog - Wist je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Reumatoloog

Reuma kan ontzettend pijnlijk zijn en mensen behoorlijk belemmeren in hun dagelijkse activiteiten. Als reumatoloog probeer je deze klachten, in samenwerking met andere ziekenhuismedewerkers, te voorkomen, te verminderen of te genezen.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...de reumatologie in Nederland een toonaangevende positie in de wereld heeft? Dat komt vooral omdat de wetenschap hier zo enorm in beweging is en er veel onderzoek gedaan wordt dat interessante resultaten oplevert.

 

...auto-immuunziekten (bijvoorbeeld chronische vaatontstekingen) ook tot de reumatische ziekten behoren? Deze patiënten hebben vaak spier- en gewrichtspijnen. Daarnaast kunnen ze klachten hebben van allerlei andere organen.

 

...bij artrose het gewrichtskraakbeen aangetast wordt en soms zelfs helemaal kan verdwijnen? Aan deze vorm van reuma lijden meer dan 650.000 Nederlanders, van wie het merendeel ouder is dan 45 jaar. Artrose komt het meest voor in knieën, handen en heupen.

 

...er bij een gewrichtspunctie via een prik vocht of een stukje weefsel uit de gewrichten gehaald wordt? En er via dezelfde weg soms medicijnen worden ingespoten?

 

...er ook reumaconsulenten bestaan? Dit zijn verpleegkundigen die gespecialiseerd zijn in de reumazorg. Zij geven verdere uitleg over de ziekte en leren de patiënten met hun ziekte omgaan.

 

...sommige patiënten jarenlang trouw medicatie moeten innemen en regelmatig voor controle terug moeten naar de reumatoloog?

 

...in de reumatologie grote successen in de behandeling worden geboekt door toepassing van hypermoderne medicijnen? Met telkens weer nieuwe medicijnen is het vak sterk in beweging.

 

...reuma ook kan ontstaan door sporten? Het gaat dan voornamelijk om weke-delenreuma, waarbij niet de gewrichten zelf, maar de omliggende weefsels zoals kapsels, spieren, banden, slijmbeurzen, tussenwervelschijven en pezen overbelast of geïrriteerd zijn. Ze zijn niet ontstoken. Een half miljoen Nederlanders lijdt overigens aan deze vorm van reuma, die natuurlijk niet alleen door sporten ontstaat.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

70.000 - €250.000 bruto per jaar