Sociaal Psychiatrisch Verpleegkundige - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige verleen je in crisissituaties eerste hulp aan mensen die in psychische nood verkeren. Daarbij probeer je steeds nieuwe mogelijkheden te vinden om verbetering in zijn toestand te bereiken.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Welke opleiding?

Als je in dit beroep aan de slag wilt, volg je de post-HBO opleiding Sociaal-Psychiatrische Verpleegkunde. Om toegelaten te worden tot deze opleiding, moet je eerst een diploma halen van de opleiding HBO Verpleegkunde en minimaal 2 jaar werkervaring opdoen.

 

Heb je de MBO-opleiding Verpleegkunde afgerond, dan kun je ook worden toegelaten. Lees meer:

 

Je loopbaan

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige kun je in diverse organisaties in de geestelijke gezondheidszorg gaan werken.

 

Je kunt door middel van cursussen en na- en bijscholingen meer de nadruk leggen op coördinatieve, leidinggevende of begeleidende taken. Andere loopbaanmogelijkheden zijn dat je als docent het onderwijs in gaat werken of dat je je gaat specialiseren in een bepaald onderdeel van je vak.

 

Wanneer je je verder wilt ontwikkelen in de GGZ is de registratie tot erkend cognitief gedragstherapeutisch werker een waardevolle bijdrage aan je professionele bagage. Lees meer over de specialistische opleiding tot cgw’er op de site van de VGCt. Zie hiervoor de pagina Extra info.

 

Is er werk?
De vraag naar sociaal-psychiatrisch verpleegkundigen is groot. (UWV,2019). Na je opleiding heb je daarom een grote kans op werk. Doorgroeimogelijkheden verschillen per instelling.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als sociaal psychiatrisch verpleegkundige werk je in loondienst bij een lokale of regionale instelling voor geestelijke gezondheidszorg. Bijvoorbeeld bij een brede GGZ-instelling, een RIAGG of een crisiscentrum en soms ook in een huisartsenpraktijk.

 

Vaak bezoek je andere hulpverleningsinstanties en ook bij je cliënt thuis en diens familie ga je regelmatig langs. Je reist daarvoor binnen de regio waar je werkt.

 

Mogelijke instellingen

  • Brede GGZ-instelling (Geestelijke gezondheidszorg)
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Instelling voor maatschappelijke opvang (Maatschappelijke opvang)

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige

Wat verdient een Sociaal-psychiatrisch verpleegkundige? Als beginnend sociaal-psychiatrisch verpleegkundige kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 2.055,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.670,-. Dit is exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering.

 

En, leuk om te weten: als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!

 

Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, krijg je een leerlingmaandsalaris. Dat is voor 36 uur per week (inclusief lessen op school) ongeveer als volgt, afhankelijk van de cao waaronder je valt.


1e jaar: € 1.152,- 
2e jaar: € 1.358,-
3e jaar: € 1.756,-
4e jaar: € 1.756,-

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

2055 - €3670 per maand