Specialist ouderengeneeskunde - Wist je dat...? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Specialist ouderengeneeskunde

De specialist ouderengeneeskunde behandelt en begeleidt patiënten met een complexe zorgproblematiek. Meestal zijn dat kwetsbare ouderen met complexe chronische aandoeningen, maar soms ook jongere patiënten die revalideren of die een chronische ziekte hebben. De specialist ouderengeneeskunde kijkt niet alleen naar het ziektebeeld, maar óók naar de gevolgen van de gezondheidsproblemen voor het dagelijks leven van de persoon en zijn omgeving. Welke mogelijkheden heeft iemand nog om zo veel mogelijk uit het leven te blijven halen?

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Wist je dat...

Wist je dat...

...deze specialisten niet alleen in het verpleeghuis werken, maar hun deskundigheid inzetten voor alle kwetsbare ouderen? Deze ouderen kunnen ook thuis, in een woonzorgcentrum of in een ziekenhuis verblijven.

 

...meer dan de helft van de specialisten ouderengeneeskunde vrouw is?

 

...het aantal mensen van 65 jaar en ouder dat in Nederland woont blijft stijgen?

 

...je als specialist ouderengeneeskunde niet alleen met oudere mensen, maar ook met jongeren te maken hebt? Deze jongeren hebben vaak een chronische ziekte in een vergevorderd stadium.

 

...een verpleeghuis niet altijd een eindpunt is? Er worden ook patiënten opgenomen die in een verpleeghuis zijn voor revalidatie. Een verpleeghuis is dus niet alleen voor dementerende of terminale patiënten.

 

...de specialist ouderengeneeskunde dé deskundige is als het gaat om optimale geneesmiddelentoepassing bij ouderen. Deze deskundigheid is belangrijk, omdat:

 

 

  • bijna 20% van de 75-plussers tien of meer geneesmiddelen gebruikt.
  • het effect van geneesmiddelen bij ouderen vaak anders is dan bij jongeren of mensen van middelbare leeftijd.
  • patiënten die negen of meer verschillende geneesmiddelen gebruiken een ruim twee keer zo grote kans hebben op het ontwikkelen van bijwerkingen, dan patiënten die minder geneesmiddelen gebruiken.

 

...je wetenschap en praktijk kan combineren? Dit kan als aioto (arts in opleiding tot onderzoeker). Hierbij combineer je de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde met een promotietraject als onderzoeker. De totale opleidingsduur is dan zes jaar.

 

...er een boek bestaat waarin ouderengeneeskunde centraal staat? In het boek Daarom ouderengeneeskunde komt naar voren wat het vak zo bijzonder maakt en hoe veelzijdig het werk is. Studenten kunnen dit boek gratis aanvragen op de site van SOON (Samenwerkende Opleidingen tot specialist Ouderengeneeskunde Nederland) www.soon.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4410 - €6740 per maand