Spelagoog - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Spelagoog

Spelen is een serieuze zaak voor de spelagoog... Het moet leuk zijn, maar vooral doelgericht. Door middel van spel probeer je kinderen namelijk te stimuleren in hun ontwikkeling. Daar komt heel wat bij kijken! Je bent bovendien nooit uitgeleerd. Als je wilt, kun je namelijk diverse trainingen, studiedagen of workshops volgen die met je vak te maken hebben. Dat is spelen op professioneel niveau!

Delen
jeugdzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een spelagoog?
Past het bij je?

Over dit beroep

Spelen is een serieuze zaak voor de spelagoog... Het moet leuk zijn, maar vooral doelgericht. Door middel van spel probeer je kinderen namelijk te stimuleren in hun ontwikkeling. Daar komt heel wat bij kijken!

 

Je bent bovendien nooit uitgeleerd. Als je wilt, kun je namelijk diverse trainingen, studiedagen of workshops volgen die met je vak te maken hebben. Dat is spelen op professioneel niveau!

Wat doet een spelagoog?

Een tafel met lang tafellaken wordt een eigen huis en als je van de trap af springt, kun je vliegen. Spelen is voor de meeste kinderen de gewoonste zaak van de wereld: het is gewoon leuk! Voor kinderen met een emotionele, motorische, verstandelijke, sociale of andere ontwikkelingsachterstand is spelen echter niet zo gewoon.


Als spelagoog begeleid je individuele of groepen kinderen bij hun spel. Je ontwikkelt spelactiviteiten en voert deze uit, met als doel de kinderen te stimuleren in hun persoonlijke ontwikkeling. Je doet rollenspellen met de kinderen of laat ze met allerlei spelmaterialen aan de slag gaan. Je gebruikt hiervoor verschillende methoden en theorieën over de problematieken en behandelingswijzen.


In dit beroep werk je samen met de groepsleiders en andere hulpverleners in een instelling of met leerkrachten op een school voor speciaal onderwijs. Je geeft hun advies en evalueert samen met hen de vooruitgang van de kinderen. Met de managers van de instelling overleg je over de materialen en begeleiding die nodig is. Ook onderhoud je contacten met de ouders of opvoeders.

Past het bij je?

Als spelagoog (of spelbegeleider) heb je te maken met kinderen van nul tot zestien jaar of met volwassenen met een verstandelijke beperking.

 

De mensen met wie je werkt, kunnen een verstandelijke beperking hebben, een psychiatrische stoornis, concentratieproblemen of een lichamelijke of zintuiglijke beperking. Je moet je goed in hen kunnen verplaatsen en oog hebben voor hun beperkingen, maar vooral voor hun mogelijkheden.

 

Om spelagoog te zijn, heb je een creatieve geest nodig. Als je geanalyseerd hebt welke methode het meest geschikt is voor een kind of groep kinderen, bedenk je namelijk zelf de activiteiten die je gaat uitvoeren.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • dat je graag met mensen werkt
  • goed observatievermogen en analyserend vermogen
  • een creatieve geest

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2737 - 5593 per maand