Spoedeisende hulp arts (SEH-arts) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Spoedeisende hulp arts (SEH-arts)

Als spoedeisende hulp arts (SEH-arts) heb je veel verantwoordelijkheid, zo bepaal jij welke behandeling de patiënt krijgt. Een verantwoordelijk beroep...

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een spoedeisende hulp arts?
Past het bij je?

Over dit beroep

De spoedeisende hulp arts kijkt als eerste wat er aan de hand is met een patiënt op de Spoedeisende Hulp. Als spoedeisende hulp arts (SEH-arts) heb je veel verantwoordelijkheid, zo bepaal jij welke behandeling de patiënt krijgt.

 

Wat doet een spoedeisende hulp arts?

Als spoedeisende hulp arts werk je meestal op de afdeling Spoedeisende Hulp van een ziekenhuis. Wanneer patiënten door de ambulance of helikopter binnengebracht worden, ben jij de eerste die bekijkt wat er aan de hand is. Jij stelt de eerste diagnose en bepaalt welke behandeling de patiënt krijgt.

 

Je krijgt te maken met patiënten die in een levensbedreigende situatie verkeren. Jij moet in dat geval snel beslissen wat er moet gebeuren. Soms haal je een andere medisch specialist erbij, maar je behandelt ook zelf patiënten.

 

Je hebt kennis van allerlei verschillende medische gebieden, onder andere cardiologie en kindergeneeskunde. Ook begeleid je arts-assistenten en is een belangrijk deel van je taak de ontwikkeling van de afdeling spoedeisende hulp. Bij je functie horen dus ook een aantal opleidings- en managementtaken.

 

Omdat het werk op de afdeling Spoedeisende Hulp 24 uur per dag doorgaat, werk je in ploegendiensten. Dat betekent dat je overdag werkt, maar ook ’s avonds, 's nachts of in het weekend.

Past het bij je?

Het beroep spoedeisende hulp arts is heel afwisselend. Op sommige momenten is het heel rustig op de afdeling en op andere momenten is het piekuur. Je moet dus wel stressbestendig zijn.

 

Het kan voorkomen dat patiënten komen te overlijden. Je moet hier als spoedeisende hulp arts wel tegen kunnen. Je moet dus stevig in je schoenen staan.

 

Omdat je als spoedeisende hulp arts onregelmatige werktijden hebt, ben je regelmatig ‘s avonds en ‘s nachts aan het werk. Daarbij kom je in je werk vaak voor verrassingen te staan. Je moet dus snel kunnen reageren en beslissingen kunnen nemen.



Kortom, wat je nodig hebt is:

  • stressbestendigheid
  • stevige schoenen
  • flexibele werkhouding
  • besluitvaardigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

4405 - €8045 per maand