Sport- en bewegingsleider - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sport- en bewegingsleider

Jij bent degene die jongeren, mensen met een beperking, revaliderende of gezonde mensen enthousiasmeert! Een dynamische functie met volop mogelijkheden.

Delen
welzijn
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een sport- en bewegingsleider?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als sport- en bewegingsleider begeleid je mensen bij sport- en bewegingsactiviteiten. Jij bent degene die jongeren, mensen met een beperking, revaliderende of gezonde mensen enthousiasmeert! Een dynamische functie met volop mogelijkheden.

Wat doet een sport- en bewegingsleider?

Als sport- en bewegingsleider bied je zelfstandig sport- en bewegingsactiviteiten aan. Dat kan voor mensen van alle leeftijden zijn: kinderen, jongeren, volwassenen of ouderen. In zorg en welzijn kun je werken mensen uit een bepaalde buurt, moeilijk opvoedbare jongeren, ouderen in een woonzorgcentrum, mensen met verstandelijke beperkingen, mensen die moeten revalideren of mensen met lichamelijke beperkingen zoals rolstoellers.

 

Met welke mensen je ook werkt, je bedenkt je activiteiten zelf. Daarbij houd je natuurlijk rekening met wat de mensen in zo’n groep leuk vinden en wat goed voor hen is. Voor het ontwikkelen van activiteiten stel je een plan op, zodat je gericht naar doelen kunt toewerken.

 

Het is mogelijk dat je heel zelfstandig werkt, maar ook dat je overlegt met andere professionals die met jouw groepen werken. Denk bij ouderen of mensen met verstandelijke beperkingen aan fysiotherapeuten, activiteitenbegeleiders of verpleegkundigen. En in het buurtwerk overleg je met sociaal cultureel werkers.

 

In je werk komt het regelmatig aan op plannen, coördineren en organiseren. Dit neemt niet weg dat de begeleiding van de deelnemers heel belangrijk is. Mensen motiveren, ze stimuleren en ervoor zorgen dat ze plezier hebben in het bewegen: daarvoor ben jij de motor.

Past het bij je?

Ben je sportief en houd je van afwisseling? Vind je het een uitdaging om anderen te stimuleren in sport en bewegen? Schrikt verantwoordelijkheid je niet af? Dan is het vak van sport- en  bewegingsleider misschien iets voor jou.

 

Om je werk als sportprofessional goed te kunnen doen, heb je praktische kennis van sporten nodig. Je sport dus zelf ook regelmatig.

 

Leiding geven, voor een groep staan, mensen instrueren: dat doe jij met hart en ziel. Verder heb je gevoel voor organiseren en coördineren. 

 

Om al die verschillende rollen goed te kunnen vervullen, moet je uiteraard zelfstandig en slagvaardig zijn. Ook moet je goed met anderen kunnen samenwerken, je flexibel kunnen opstellen, creatief en stressbestendig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • hart voor sport
  • stimulerende persoonlijkheid
  • organisatietalent
  • zelfstandigheid
  • creativiteit

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Laag

SALARIS

2080 - €2890 per maand