Sportarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sportarts

Ook begeleid je niet-sporters die weer willen gaan sporten. Het is een dynamisch beroep en je kunt overal werken: bij een (top)sportclub, in het ziekenhuis of in het buitenland. Wil jij meer weten over de kneepjes van het vak?

Delen
sport
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris sportarts

Welke opleiding?

Om sportarts te kunnen worden dien je eerst de basisstudie geneeskunde te hebben afgerond.

 

Daarna volg je de specialistische opleiding tot sportarts. Deze specialisatie duurt nog eens 4 jaar. Je volgt de opleiding in opleidingscircuits waarin ziekenhuizen en sportmedische centra samenwerken om jou een goede basis te geven. Je loopt diverse klinische stages, bijvoorbeeld binnen de cardiologie. Door deze klinische stages ben je goed voorbereid!

Je loopbaan

Als sportarts zit je aan de top van je carrière. Je hebt namelijk lang gestudeerd om sportarts te mogen worden! Wel kun je meewerken aan wetenschappelijk onderzoek binnen jouw eigen vakgebied, waardoor je een sterke positie krijgt als sportarts.


Is er werk?
Er zijn minstens 130 sportartsen in Nederland. Jaarlijks komen er een paar plekken vrij voor sportartsen die net zijn afgestudeerd. De vraag naar sportartsen is aan het stijgen, aangezien ook niet-sporters steeds vaker naar een sportarts gaan voor een deskundig advies.
Dit betekent goede baankansen voor sportartsen.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als sportarts werk je op veel plaatsen, bijvoorbeeld op de sportgeneeskundige afdeling binnen het ziekenhuis, bij een (top)sportorganisatie of bij een sportmedisch centrum. Daarnaast zie je veel van de wereld, bijvoorbeeld voor congressen of voor belangrijke sportwedstrijden.

 

Ga je aan de slag in een universitair medisch centrum? Dan besteed je een derde van je tijd aan zorg, een derde aan wetenschappelijk onderzoek en een derde aan onderwijs (zoals simulaties oefenen in een team of lesgeven).

 

Mogelijke instellingen

  • Revalidatiecentra
  • Sportmedisch adviescentrum
  • Sportmedische instelling
  • Ziekenhuizen

 

Bekijk hier alle werkvelden.

 

Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris sportarts

Wat verdient een sportarts? De salarissen voor dit beroep verschillen. Heb je een dienstverband, dan ontvang je andere inkomsten dan als een zelfstandig gevestigde specialist.

 

Ter indicatie: als beginnend afgestudeerde in dienst van een algemeen ziekenhuis verdien je, conform de Arbeidsvoorwaarden Medisch Specialisten (AMS), per jaar een bruto salaris van ongeveer € 80.000,- voor een 45-urige werkweek. Het salaris kan oplopen tot zo’n € 140.000,-.

 

Dit zijn bedragen zonder de vakantietoeslag van 8%. Daarnaast ontvang je nog toeslagen voor bereikbaarheidsdiensten. Als je ook managementtaken op je neemt, kun je nog een toeslag bovenop je salaris krijgen.

 

Ben je zelfstandig, dan liggen je inkomsten grofweg tussen € 150.000,- en € 250.000,- per jaar. Dit zijn bruto bedragen, daar moet je dus nog belasting over betalen. Tevens heb je te maken met pensioenkosten en eventueel andere kosten.

 

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

80.000 - €250.000 bruto per jaar