Sportfysiotherapeut - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sportfysiotherapeut

Ben je sportfysiotherapeut, dan zijn je cliënten veelal recreatie-, wedstrijd- of topsporters. Je begeleidt cliënten die na een blessure of ziekte weer willen beginnen met sporten of werken. Voorlichting en preventieadvies zijn ook belangrijke onderdelen van jouw vak.

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Ben je sportfysiotherapeut, dan zijn je cliënten veelal recreatie-, wedstrijd- of topsporters. Je begeleidt cliënten die na een blessure of ziekte weer willen beginnen met sporten of werken. Voorlichting en preventieadvies zijn ook belangrijke onderdelen van jouw vak.

Wat ga je doen?

Als sportfysiotherapeut speel je een belangrijke rol in de behandeling van cliënten die door een sportblessure, overtraining of ziekte tijdelijk niet kunnen sporten. Daarnaast geef je voorlichting en advies over gezond en verantwoord sporten.

 

Herstelbehandeling
Daarnaast zie je andere, meer kwetsbare doelgroepen. Denk aan ouderen of kinderen met een beperking. Bij hen zet je sport (bijvoorbeeld een balspel) in als onderdeel van een herstelbehandeling.

 

Sportiviteit en conditie
Je maakt eerst een behandel- of revalidatieplan. Hierin neem je op hoe de sportblessure is ontstaan en welke therapie wordt ingezet voor het herstel. Dat kan bijvoorbeeld een programma met trainingsapparaten zijn, bewegingstherapie of het aanmeten van een brace. Samen met de cliënt train je om het oorspronkelijke sportniveau terug te krijgen. Sportiviteit en een behoorlijke conditie zijn dus onmisbaar.

 

Preventieadvies
Preventie van (terugkerende) sportblessures is ook een belangrijk onderdeel van jouw vak. Als sportfysiotherapeut geef je voorlichting en preventieadvies aan mensen die bijvoorbeeld een marathon gaan lopen of een ander zwaar sporttraject ingaan.

 

Overleg met professionals
Naast het intensieve contact met cliënten heb je regelmatig overleg met andere professionals. Denk daarbij aan sportartsen, sportmasseurs en chirurgen.

Past het bij je?

Sport is voor jou erg belangrijk. Daarom kun jij je goed inleven in de situatie van (top)sporters die hulp vragen bij het herstel van een ziekte, overtraining of sportblessure. Een gezonde dosis mensenkennis heb je nodig om een inschatting te maken van het doorzettingsvermogen van de cliënt en zijn motivatie voor een behandeling.

 

Je hoeft niet sterk te zijn om dit beroep uit te oefenen, maar een goede conditie is wel van belang. Daarnaast moet je goed kunnen luisteren naar de cliënt, en helder kunnen uitleggen wat een voorgestelde behandeling of oefening inhoudt.

 

Als sportfysiotherapeut werk je veel zelfstandig. Maar als de situatie daarom vraagt, schroomt je niet te overleggen met andere professionals, zoals chirurgen of sportartsen. Als sportfysiotherapeut heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel.Kortom, je beschikt over:

  • sportiviteit en conditie
  • mensenkennis
  • inlevingsvermogen
  • goede communicatieve vaardigheden

  • zelfstandigheid en verantwoordelijkheidsgevoel

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

3399,01 - €5939,16 per maand