Sportmanager - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Sportmanager

Sport is je grootste hobby. Daarnaast heb je de ambitie om alles tot in de puntjes te regelen en organiseren. Samen is dat de succesformule voor een goede sportmanager. Je geeft leiding aan medewerkers en hebt gedeeltelijk de touwtjes in handen over het sport- en bewegingsaanbod. Ben je geboren met een natuurlijk organisatietalent?

Delen
sport
Choose
Your
Future
Over dit beroep?
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep?

Sport is je grootste hobby. Daarnaast heb je de ambitie om alles tot in de puntjes te regelen en organiseren. Samen is dat de succesformule voor een goede sportmanager. Je geeft leiding aan medewerkers en hebt gedeeltelijk de touwtjes in handen over het sport- en bewegingsaanbod.

 

Ben je geboren met een natuurlijk organisatietalent?

Wat ga je doen?

Als sportmanager ben je de spin in het web als het gaat om sportaanbod, financiën, personeel en beleid. Je kunt aan de slag in meerdere sectoren:


 

 

 • publieke sportsector
 • georganiseerde sportsector
 • commerciële sportsector
Publiek
Als sportmanager in de publieke sector werk je voor de landelijke overheid of lokale en regionale overheden. Jouw doel: mensen met plezier laten sporten en bewegen. Om dat te realiseren, ontwerp je een sportbeleid en bekijk je het sportaanbod in jouw gemeente. Je bedenkt bijvoorbeeld een sportevenement waardoor mensen in de regio kennis kunnen maken met een bepaalde sport of sportvereniging. Door jouw inzet kunnen mensen in de regio met plezier sporten en bewegen. Het is dus een baan waar je veel waardering uit haalt!Georganiseerd
In de georganiseerde sportsector werk je binnen sportverenigingen en sportbonden. Jij houdt je vooral bezig met financiën, personeel en marktonderzoek. Je hebt een natuurlijke manier van leidinggeven en daardoor weet je hoe je mensen moet aansturen. Je werkt veel samen met vrijwilligers, gemeenten, buurten, publieke organisaties, sportorganisaties en het onderwijs. Samen streven jullie naar kwaliteit en professionaliteit binnen de sector sport en bewegen.  

Commercieel
Wil je graag werken in de commerciële sector? Dan is een belangrijk doel van de organisatie: winst maken. Sport en bewegen zijn dé middelen om dit te bereiken. Als sportmanager werk je resultaat- en klantgericht en zorg je ervoor dat alles binnen het bedrijf goed verloopt. Je houdt trends en ontwikkelingen goed in de gaten en je ziet kansen in de markt, waardoor je de sportorganisatie weet te onderscheiden van de concurrentie, want die is er! Als sportmanager in de commerciële sportsector kun je bijvoorbeeld op zoek gaan naar nieuw sporttalent of een nieuwe trend op het gebied van sport onderzoeken.

Past het bij je?

Als sportmanager weet je van aanpakken, heb je een proactieve houding en zorg je dat alles binnen de organisatie op rolletjes loopt. Of het nu gaat om een groot sportevenement of het maken van een sportbeleid voor een vereniging, gemeente of overkoepelende sportorganisatie: met jouw organisatorisch talent weet je alles in goede banen te leiden.

 

Leidinggeven is je op het lijf geschreven. Je weet hoe je mensen moet aansturen en hoe je belangrijke beslissingen neemt. Is er ergens een probleem? Jij weet hoe je die op een goede manier kunt oplossen. Je hebt dus veel verantwoordelijkheid!

 

Een sportmanager is doelgericht en ondernemend ingesteld en herkent nieuwe marktkansen. Daarnaast spreek jij de taal van sporters en ligt je hart bij de sportwereld. Jouw enthousiasme straal je uit naar de mensen met wie je samen werkt. Want een goed resultaat, bijvoorbeeld in de vorm van een sportbeleid, is belangrijk voor iedereen!Kortom, wat je nodig hebt is:

 • een proactieve houding
 • organisatietalent
 • leidinggevende capaciteiten
 • oplossingsvermogen en verantwoordelijkheidsgevoel
 • financieel inzicht 
 • de kwaliteit om een netwerk op te bouwen
 • teamspirit
 • communicatieve vaardigheden

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

2900 - €5260 per maand