Tandartsassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tandartsassistent

Als tandartsassistent werk je onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist. Doorgaans heb je vaste werktijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms ook op andere tijden, afhankelijk van de afspraken die je daarover met je werkgever maakt. Er worden dagelijks heel wat mensen aan de tand gevoeld. Op al deze werkplekken kun jij na of zelfs al tijdens de opleiding terecht. Durf jij je tanden erin te zetten?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een tandartsassistent?
Salaris tandartsassistent
Past het bij je?

Over dit beroep

Als tandartsassistent assisteer je een tandarts of tandartsspecialist. Jij helpt bij het doen van onderzoek en bij de behandeling van patiënten. Als tandartsassistent werk je onder leiding van een tandarts of tandartsspecialist.

 

Doorgaans heb je vaste werktijden, maar bij spoedgevallen assisteer je soms ook op andere tijden, afhankelijk van de afspraken die je daarover met je werkgever maakt.

 

Er worden dagelijks heel wat mensen aan de tand gevoeld. Op al deze werkplekken kun jij na of zelfs al tijdens de opleiding terecht. Durf jij je tanden erin te zetten?

Wat doet een tandartsassistent?

Je bent nauw betrokken bij de tandheelkundige behandeling van de patiënt. Je zorgt ervoor dat alles klaarstaat voor de behandeling. Je reikt de tandarts de instrumenten aan, zoals tangetjes, boren en injectiespuiten en houdt de speekselafzuiger in de mond.

 

Verder maak je materialen voor vullingen en gebitsafdrukken klaar, zoals amalgaam, composiet en gips. Maar ook maak en ontwikkel je röntgenfoto's van het gebit, geef je fluoridebehandelingen, instructies voor mondhygiëne, vervaardig je laklaagjes in kiezen (sealants) én maak je telkens weer de instrumenten schoon met een sterilisatieapparaat.

 

Daarnaast assisteer je de tandarts of tandartsspecialist ook op administratief gebied. Je maakt afspraken met patiënten, ontvangt ze en stelt ze zo nodig op hun gemak. Je verzorgt de correspondentie, verwerkt medische gegevens en rekeningen en bewaakt de voorraad materialen en andere middelen.

 

Tandartsen laten in de praktijk veel dingen over aan hun assistent. Natuurlijk is dat wel afhankelijk van je interesse en ervaring, maar ook van een eventueel gevolgde cursus. En als je een aanvullende opleiding volgt mag je tijdens een behandeling zelfstandig tandsteen verwijderen. En dan geef je bijvoorbeeld ook poetsinstructies aan kinderen en volwassenen.

 

Voorlichting geven is ook een onderdeel van je takenpakket. Je beantwoordt vragen van patiënten, geeft advies over het onderhouden van het gebit en geeft uitleg bij behandelingen. 

 

Als tandartsassistent zie je de patiënten in elk geval één keer per jaar tijdens de periodieke controle. En natuurlijk als ze voor een behandeling komen. Je ontvangt hen, stelt ze op hun gemak, begeleidt ze tijdens de behandeling en maakt nieuwe afspraken. Doordat je regelmatig contact hebt met de patiënten kun je een echte band met ze opbouwen. En daardoor ben je voor hen al snel hét gezicht van de praktijk.

Salaris tandartsassistent

Hoeveel verdient een tandartsassistent? Als beginnend tandartsassistent (vanaf 21 jaar) ontvang je een bruto maandsalaris van ongeveer € 1.765,- exclusief 8% vakantietoeslag. Dit kan oplopen tot zo'n € 2.540,-, bijvoorbeeld als je de functie tandartsassistent-plus (preventieassistent) hebt. 

Past het bij je?

Je moet goed met allerlei verschillende mensen kunnen opschieten, want dagelijks krijg je met patiënten van alle leeftijden en met verschillende achtergronden te maken. Je bent het visitekaartje van de praktijk en hét aanspreekpunt voor patiënten. Je staat klaar om hun vragen te beantwoorden.

 

Je moet goed onder woorden kunnen brengen wat je bedoelt en geduldig kunnen luisteren. Kinderen en volwassenen die bang zijn voor de tandarts weet je gerust te stellen.

 

Je moet nauwkeurig en handig kunnen werken wanneer je de tandarts assisteert aan de stoel. Je moet altijd vooruitdenken tijdens een behandeling en meedenken met de tandarts.

 

Het komt regelmatig voor dat je met verschillende dingen tegelijk bezig bent: een afspraak maken met een patiënt, een kind fluoride geven én iets klaarmaken voor de tandarts bijvoorbeeld. Je moet dus stressbestendig zijn.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een goede omgang met mensen
  • nauwkeurige werkwijze
  • stressbestendigheid

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1760 - €2320 per maand