Tandtechnicus - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Tandtechnicus

Niet elk gebit is perfect en soms is correctie door de tandarts nodig. De tandarts werkt samen met de tandtechnicus om voor de patiënt individueel een hulpmiddel te maken in het laboratorium. Ieder gebit is uniek. Dit zorgt ervoor dat een tandtechnicus geen routinematig werk heeft. Elke opdracht is anders! Creativiteit is een van de eigenschappen die je nodig hebt.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris tandtechnicus

Welke opleiding?

Voor dit beroep volg je de opleiding op niveau 4: Tandtechnicus. Met de opleiding op niveau 3, Tandtechnisch Medewerker, kom je in een vergelijkbaar beroep terecht, waarin je minder zelfstandig werkt dan wanneer je op niveau 4 bent opgeleid.

 

 

Je loopbaan

Als tandtechnicus kun je zowel een eigen bedrijf hebben als in loondienst werken. Als je in een groter centrum werkt, kun je -na het volgen van aanvullende opleidingen- doorgroeien naar de functie van leidinggevend tandtechnicus.

 

Je kunt ook de aanvullende cursus tot klinisch prothesetechnicus volgen. Hiermee kun je onder begeleiding van een tandarts direct in de mond van een patiënt werken. Hierna kun je nog verder doorleren en tandprotheticus worden. 

 

Door de digitalisering zullen er ook nieuwe beroepen binnen de tandtechniek ontstaan, zoals dental-designer.


Is er werk?
De vraag naar ervaren personeel is groot (SBB, 2019).

 

Benieuwd naar de kans op een baan, stage, leerbaan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op www.s.bb.nl/kans?

 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Je werkt in een tandtechnisch laboratorium. Deze laboratoria kunnen ook gevestigd zijn in een tandartspraktijk of een praktijk voor orthodontie.

 

Vaak reis je naar tandartsen en specialisten om producten af te leveren.

 

Mogelijke instellingen

  • Overheid/ bedrijven/ onderwijs


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 

 

  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier

 

  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

Salaris tandtechnicus

Wat verdient een tandtechnicus? Als afgestudeerd tandtechnicus kun je rekenen op een bruto salaris van minimaal zo'n € 1.455,- per maand. Dit kan oplopen tot ongeveer € 3.330,-.

 

Ben je tandtechnicus in opleiding? Je krijgt dan het wettelijk minimumloon.

 

Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1455 - €3330 per maand