Teamleider - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Teamleider

Als teamleider heb je de dagelijkse leiding over een afdeling of unit van een zorginstelling. Het is jouw verantwoordelijkheid dat medewerkers op een goede manier zorg verlenen. Je moet voor deze functie een goede kennis hebben van het dagelijks werk op een afdeling. Je hebt daarom vaak een aantal jaren ervaring nodig als bijvoorbeeld begeleider, verzorgende of verpleegkundige. En je hebt natuurlijk leidinggevende kwaliteiten nodig... Ben jij een geboren leider?

Delen
bedrijf
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een teamleider?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als teamleider heb je de dagelijkse leiding over een afdeling of unit van een zorginstelling. Het is jouw verantwoordelijkheid dat medewerkers op een goede manier zorg verlenen.

 

Je moet voor deze functie een goede kennis hebben van het dagelijks werk op een afdeling. Je hebt daarom vaak een aantal jaren ervaring nodig als bijvoorbeeld begeleider, verzorgende of verpleegkundige. En je hebt natuurlijk leidinggevende kwaliteiten nodig... Ben jij een geboren leider?

Wat doet een teamleider?

Als teamleider heb je de dagelijkse leiding over een afdeling of unit van een zorginstelling. Het is jouw verantwoordelijkheid dat medewerkers op een goede manier zorg verlenen. Vaak combineer je je leidinggevende of coördinerende taken met uitvoerende taken en werk je zelf mee aan de cliënten- of patiëntenzorg.

 

Je coördineert en structureert werkzaamheden en zult soms moeilijke keuzes moeten maken, bijvoorbeeld over de hoeveelheid tijd die aan een patiënt besteed mag worden of over de werktijden van de medewerkers op de afdeling. Je houdt daarnaast in de gaten of medewerkers hun werk goed overdragen aan collega’s en of de voortgang van de werkzaamheden naar wens verloopt.

 

Als verantwoordelijke voor de afdeling zorg je ervoor dat de ontwikkeling van de medewerkers op peil blijft en moet je soms ook stagiairs en leerlingen begeleiden.

 

Vergaderingen kunnen veel tijd in beslag nemen, want naast ondersteuningsplanbesprekingen en afdelingsvergaderingen heb je ook regelmatig overleg met managers van andere afdelingen.

Past het bij je?

Om goed leiding te kunnen geven moet je natuurlijk zelf een goede kennis hebben van het dagelijks werk op een afdeling. Je hebt daarom vaak een aantal jaren ervaring nodig als bijvoorbeeld verpleegkundige of groeps-woonbegeleider. In de meeste gevallen heb je ook een managementopleiding nodig, maar soms kun je deze volgen terwijl je al als teamleider werkt.

 

Belangrijker is dan ook dat je leiding kunt geven. Je bent consequent, spreekt duidelijke taal en weet je enthousiasme over te brengen op de medewerkers van je afdeling. Als er problemen of conflicten zijn kun je goed luisteren naar alle partijen en gesprekken zo sturen dat de medewerkers zelf oplossingen aandragen. Een groot rechtvaardigheidsgevoel en de kunst om knopen door te hakken, zijn eigenschappen die hierbij ook goed van pas komen.

 

Je vindt het daarnaast leuk en uitdagend om ervoor te zorgen dat alles zo efficiënt en goed mogelijk gebeurt. Je kijkt op een creatieve manier naar werkwijzen en de werkomstandigheden en denkt eerder aan oplossingen dan aan onmogelijkheden.

 

Je zult regelmatig rapportages moeten uitbrengen aan de manager die jou aanstuurt. Niet alleen mondeling, maar ook schriftelijk moet je je dus goed kunnen uitdrukken.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • probleemoplossend vermogen
  • communicatieve vaardigheden
  • leiderschap

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€2451 - 6446 per maand