Verpleegkundige in ziekenhuis - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in ziekenhuis

Als verpleegkundige in een ziekenhuis werk je met veel verschillende patiënten, uiteenlopende ziektebeelden en collega-zorgprofessionals. Je bewaakt de gezondheid van patiënten, en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd en waar nodig gerustgesteld worden. Je werkt altijd volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Als verpleegkundige in een ziekenhuis werk je met veel verschillende patiënten, uiteenlopende ziektebeelden en collega-zorgprofessionals. Je bewaakt de gezondheid van patiënten, en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd en waar nodig gerustgesteld worden. Je werkt altijd volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Wat ga je doen?

Als MBO- of HBO-verpleegkundige in een ziekenhuis kom je in aanraking met een grote verscheidenheid aan mensen, aandoeningen en behandelmethoden.


Zorgplan
Patiënten komen naar het ziekenhuis voor onderzoek of behandeling en met lichte of ernstige gezondheidsproblemen. Als verpleegkundige werk je op een bepaalde afdeling, waar je zorg verleent volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.


Gezondheid bewaken
Je monitort bijvoorbeeld het medicijngebruik van de patiënt en assisteert de arts. Ook verwissel je infusen en breng je sondes of katheters in. Je bewaakt patiënten die afhankelijk zijn van apparatuur. Verder verzorg je wonden en houd je de gezondheidstoestand van patiënten nauwlettend in de gaten. Als de situatie hierom vraagt, waarschuw je andere zorgprofessionals.


Informeren en geruststellen
Patiënten zijn vaak ongerust over hun gezondheid. Zij hebben vragen over wat hun staat te wachten. Jij stelt ze gerust, geeft informatie over hun verblijf in het ziekenhuis, hun aandoening en behandeling. Ook ben je het aanspreekpunt voor familie en vrienden.


Rapporteren
Je werkt in teamverband met collega-verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Ook heb je regelmatig contact met zorgprofessionals van andere afdelingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de overdracht van een patiënt naar een andere afdeling. Overleggen en rapporteren zijn dus belangrijke onderdelen van je werk.

Past het bij je?

Als verpleegkundige in een ziekenhuis verricht je veel medisch-technische handelingen. Het gaat bijvoorbeeld om het geven van een injectie, verwisselen van een infuus of inbrengen van een sonde of katheter. Hiervoor moet je handig zijn.

Complicaties doen zich regelmatig voor. Je hebt een belangrijke taak in het tijdig doorgeven van wijzigingen in de gezondheidstoestand van een patiënt. Je kunt daarom scherp observeren, snel handelen en je bent stressbestendig.

Zowel mondeling als schriftelijk druk je je helder uit. Dit is nodig om de patiënt en zijn familie gerust te stellen en uitleg te geven over de behandeling.

Ook in de samenwerking met andere zorgprofessionals in het ziekenhuis heb je deze vaardigheid nodig. Denk onder meer aan fysiotherapeuten, medisch analisten, apothekers en verschillende medisch specialisten. Met hen werk je samen om de patiënt zo goed mogelijk te onderzoeken, verzorgen, verplegen en behandelen.


Kortom, je beschikt over:

  • handigheid
  • een scherp observatievermogen en stressbestendigheid
  • een goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheid


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1980 - €3605 per maand