Verpleegkundige in ziekenhuis - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verpleegkundige in ziekenhuis

Als verpleegkundige in een ziekenhuis werk je met veel verschillende patiënten, uiteenlopende ziektebeelden en collega-zorgprofessionals. Je bewaakt de gezondheid van patiënten, en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd en waar nodig gerustgesteld worden. Je werkt altijd volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris verpleegkundige in ziekenhuis
Past het bij je?

Over dit beroep

Als verpleegkundige in een ziekenhuis werk je met veel verschillende patiënten, uiteenlopende ziektebeelden en collega-zorgprofessionals. Je bewaakt de gezondheid van patiënten, en zorgt ervoor dat zij goed geïnformeerd en waar nodig gerustgesteld worden. Je werkt altijd volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.

Wat ga je doen?

Als MBO- of HBO-verpleegkundige in een ziekenhuis kom je in aanraking met een grote verscheidenheid aan mensen, aandoeningen en behandelmethoden.


Zorgplan
Patiënten komen naar het ziekenhuis voor onderzoek of behandeling en met lichte of ernstige gezondheidsproblemen. Als verpleegkundige werk je op een bepaalde afdeling, waar je zorg verleent volgens een zorgplan en verpleegkundige diagnose.


Gezondheid bewaken
Je monitort bijvoorbeeld het medicijngebruik van de patiënt en assisteert de arts. Ook verwissel je infusen en breng je sondes of katheters in. Je bewaakt patiënten die afhankelijk zijn van apparatuur. Verder verzorg je wonden en houd je de gezondheidstoestand van patiënten nauwlettend in de gaten. Als de situatie hierom vraagt, waarschuw je andere zorgprofessionals.


Informeren en geruststellen
Patiënten zijn vaak ongerust over hun gezondheid. Zij hebben vragen over wat hun staat te wachten. Jij stelt ze gerust, geeft informatie over hun verblijf in het ziekenhuis, hun aandoening en behandeling. Ook ben je het aanspreekpunt voor familie en vrienden.


Rapporteren
Je werkt in teamverband met collega-verpleegkundigen, verzorgenden en helpenden. Ook heb je regelmatig contact met zorgprofessionals van andere afdelingen. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de overdracht van een patiënt naar een andere afdeling. Overleggen en rapporteren zijn dus belangrijke onderdelen van je werk.

Salaris verpleegkundige in ziekenhuis

Hoeveel verdient een verpleegkundige in het ziekenhuis? Als beginnend verpleegkundige kun je rekenen op een bruto startsalaris van €1.980,- en €2.065,-. Dit kan oplopen tot €3.225,- en €3.605,-. Deze bedragen zijn exclusief 8% vakantiegeld en een eindejaarsuitkering. Salarissen verschillen per ziekenhuis omdat de functie-inhoud niet overal gelijk is.

Als je onregelmatige werktijden hebt, komt er een onregelmatigheidstoeslag bovenop je salaris. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22 en 60 procent, en soms zelfs op 72 procent.

Ook als je de opleiding via de duale of BBL variant volgt, ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze is minstens € 465,- bruto per maand. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.


Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.


Gedurende de maanden dat je in de instelling werkt, is het leerlingmaandsalaris voor 36 uur per week ongeveer:

1e jaar: € 1.270,-
2e jaar: € 1.420,-
3e jaar: € 1.610,-
4e jaar: € 1.790,-

HBO’ers die de duale variant volgen, kunnen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris ontvangen.

 

Dus, wat verdient een verpleegkundige in het ziekenhuis? Dit hangt af van de groei in je carrière en hoevaak je onregelmatig werkt. 

Past het bij je?

Als verpleegkundige in een ziekenhuis verricht je veel medisch-technische handelingen. Het gaat bijvoorbeeld om het geven van een injectie, verwisselen van een infuus of inbrengen van een sonde of katheter. Hiervoor moet je handig zijn.

Complicaties doen zich regelmatig voor. Je hebt een belangrijke taak in het tijdig doorgeven van wijzigingen in de gezondheidstoestand van een patiënt. Je kunt daarom scherp observeren, snel handelen en je bent stressbestendig.

Zowel mondeling als schriftelijk druk je je helder uit. Dit is nodig om de patiënt en zijn familie gerust te stellen en uitleg te geven over de behandeling.

Ook in de samenwerking met andere zorgprofessionals in het ziekenhuis heb je deze vaardigheid nodig. Denk onder meer aan fysiotherapeuten, medisch analisten, apothekers en verschillende medisch specialisten. Met hen werk je samen om de patiënt zo goed mogelijk te onderzoeken, verzorgen, verplegen en behandelen.


Kortom, je beschikt over:

  • handigheid
  • een scherp observatievermogen en stressbestendigheid
  • een goede mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheid


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1980 - €3605 per maand