Verslavingsarts - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verslavingsarts KNMG

Verslavingen staan in de weg van een goede en gezonde levensstijl. Als verslavingsarts KNMG behandel je mensen met een verslaving om zo ongezonde patronen zoals alcoholverslaving of gokverslaving te doorbreken.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verslavingsarts

Welke opleiding?

Om verslavingsarts te worden volg je de universitaire opleiding: 
 


Na de opleiding Geneeskunde kun je gelijk aan de slag als basisarts binnen de verslavingszorg. Je moet dan wel ervaring opdoen in een praktijk of instelling en affiniteit hebben met de geestelijke gezondheidszorg.

Om als erkend verslavingsarts KNMG aan de slag te gaan, volg je de opleiding Master In Addiction Medicine (MIAM) bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen. Dat is een tweejarige masteropleiding die werken en leren combineert en de wetenschappelijke kant van de verslavingskunde belicht.

 

Je loopbaan

Als verslavingsarts KNMG heb je al bijna de top van je carrière bereikt. Je kunt nog wel de masteropleiding Master In Addiction Medicine (MIAM) volgen. Deze opleiding duurt 2 jaar en geeft je meer wetenschappelijke kennis die je kunt toepassen in het dagelijks leven. Na deze aanvullende opleiding ben je erkend verslavingsarts. Hierna kun je eventueel nog doorgroeien in een managementfunctie, waardoor je meer leidinggevende taken krijgt.


Is er werk?
De verslavingszorg is opkomend in Nederland. Daarom is het arbeidsperspectief voor verslavingsartsen KNMG goed (UWV, 2019).


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

De meeste verslavingsartsen zijn werkzaam in instellingen voor verslavingszorg of geestelijke gezondheidszorg. Er zijn ook artsen die werken in een particuliere verslavingskliniek. Als verslavingsarts KNMG kun je ook aan de slag gaan in de gevangenis of maatschappelijke opvang. 


Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Sociaal werk
   

Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

 

Salaris verslavingsarts

Wat verdient een verslavingsarts? Het startsalaris van een verslavingsarts KNMG is ongeveer € 3.265,- bruto. Dit kan oplopen tot ruim € 6.090,- naarmate je meer ervaring opdoet.

 

Om dat salaris te bereiken moet je wel de opleiding Master in Addiction Medicine bij het Radboud Centrum Sociale Wetenschappen afronden.

 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€4108 - 7419 per maand