Verslavingsarts - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verslavingsarts KNMG

Verslavingen staan in de weg van een goede en gezonde levensstijl. Als verslavingsarts KNMG behandel je mensen met een verslaving om zo ongezonde patronen zoals alcoholverslaving of gokverslaving te doorbreken.

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een verslavingsarts?
Past het bij je?

Over dit beroep

Verslavingen staan in de weg van een goede en gezonde levensstijl. Als verslavingsarts KNMG behandel je mensen met een verslaving om zo ongezonde patronen zoals alcoholverslaving of gokverslaving te doorbreken.

Wat doet een verslavingsarts?

Als verslavingsarts KNMG (Koninklijke Nederlandse Maatschappij der Geneeskunst) behandel je mensen die leven met een verslaving. Verslavingen zijn er in verschillende soorten en maten. Elke verslaving heeft zijn eigen karakter en vraagt daarom ook om een specifieke behandeling. Daarbij zijn er ook andere factoren die een rol spelen, zoals de sociale omgeving en de instelling van de patiënt. 

De eerste stap die je als verslavingsarts KNMG zet, is het stellen van een diagnose. Wat is de aard van de verslaving, wat is de omvang en hoe is het lichamelijk met de patiënt gesteld? Vervolgens maak je een behandelplan waarin je gedetailleerd uitlegt wat de behandeling inhoudt en wat er wordt verwacht van de patiënt. Je hebt veel contact en tijdens het spreekuur evalueer je elke stap die de patiënt heeft gemaakt op weg naar een leven zonder verslaving.

Je ontmoet veel nieuwe patiënten, maar je werkt ook met patiënten die je eerder hebt behandeld. Zij hebben dan een zogenaamde terugval en kunnen hun verslaving niet weerstaan. Soms zijn problemen goed bespreekbaar, maar er zijn ook mensen die moeite hebben met het erkennen van hun verslaving. Om het vertrouwen van patiënten te winnen heb je veel persoonlijk contact en blijf je hen voor een lange tijd observeren. 

Het is een heel dynamisch vak. Want naast bestaande verslavingsvormen ontstaan er ook steeds weer nieuwe verslavingsvormen, zoals internet- en gameverslavingen. Door patiënten met deze verslavingen te behandelen, krijg je meer kennis waardoor je jezelf blijft ontwikkelen. Maar pas op: het is een beroep om verslaafd aan te raken…

 

Past het bij je?

Veel mensenkennis en een gezonde dosis inlevingsvermogen. Dat zijn de eerste twee eigenschappen die je als verslavingsarts KNMG zeker moet hebben. Ook beschik je over het vermogen om goed te luisteren naar patiënten en pas je gesprekstechnieken toe om echt tot de kern van het probleem te komen.

Conflicten? Daar loop je niet voor weg. Je weet hier beheerst mee om te gaan en zoekt altijd naar een oplossing. Een flexibele en geduldige houding is daarom onmisbaar. Iedereen is anders en reageert anders. Het gaat immers om een heel persoonlijk probleem waar mensen zich soms ook voor schamen. 

Als verslavingsarts KNMG heb je een grote verantwoordelijkheid. Onder meer voor het verbeteren, onderhouden en coördineren van de zorg binnen de instelling waar je werkzaam bent. Daarnaast moet je beschikken over goede communicatieve vaardigheden. Je overlegt namelijk veel met andere hulpverleners, zoals huisartsen en psychiaters. 


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • mensenkennis
  • inlevingsvermogen
  • een luisterend oor 
  • een flexibele houding
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • communicatieve vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€4108 - 7419 per maand