Verzorgende IG - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verzorgende-IG

Je helpt mensen die zichzelf voor kortere of lange tijd niet kun redden, bijvoorbeeld met opstaan, aankleden, eten en drinken. Ook bepaalde verpleegtechnische handelingen horen bij jouw werkzaamheden.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris verzorgende IG

Welke opleiding?

Om Verzorgende-IG te worden, volg je de opleiding:
 

Je loopbaan

Omdat je een verzorgend beroep uitoefent heb je veel loopbaanmogelijkheden. Het opleidingsstelsel steekt namelijk zo in elkaar dat je gemakkelijk een opleiding op hoger niveau kunt gaan volgen. Denk bijvoorbeeld aan de specialisatie eerst verantwoordelijke verzorgende of gespecialiseerd verzorgende psychogeriatrie.

Wil je graag in een andere branche werken? Je kunt als verzorgende-IG altijd van werkgebied veranderen. Denk aan:

 • Verpleeghuiszorg
 • Thuiszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Kraamzorg


Wil je meer verpleegkundige werkzaamheden uitvoeren en lijkt het verpleegkundig werk je wel wat? Door het goede opleidingsstelsel kun je doorstromen naar de MBO-opleiding Verpleegkundige. Deze opleiding sluit goed aan bij de opleiding verzorgende.


Beroepen voor later


Binnen het beroep verzorgende-IG kun je ook doorgroeien in een leidinggevende functie. Je kunt dan teamleider worden. Je moet daar wel een aanvullende opleiding voor volgen.


Is er werk?
Er is de komende jaren veel vraag naar verzorgenden-IG (UWV, 2019). Voor zorgorganisaties is het moeilijk vacatures voor verzorgenden-IG te vervullen. Dat er veel kansen zijn voor jou als verzorgende-IG, wordt ook bevestigd door AZWinfo.


Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.


Werken aan je eigen loopbaan
Ben je op zoek naar een baan of een nieuwe functie en kun je daarbij hulp gebruiken? Bijvoorbeeld bij het oppimpen van je cv, het ontdekken van je talenten en het vinden van een beroep dat bij jou past? Ga dan naar: www.sociaalwerk-werkt.nl/ontwikkelen-voor-je-toekomst/profileer-jezelf


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Waar werk je?

Binnen het beroep verzorgende-IG kun je kiezen uit: ouderenzorg (verpleeghuiszorg en thuiszorg), gehandicaptenzorg, geestelijke gezondheidszorg en de kraamzorg.

Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg
Als verzorgende-IG werk je in een verpleeghuis, een woonzorgcentrum of bij mensen thuis (thuiszorg). Je werkt met cliënten die persoonlijke begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Je werkt veel bij de mensen in hun eigen huis: tegenwoordig blijven zes van de zeven ouderen thuis wonen. Als dat echt niet meer gaat, kunnen zij in een verpleeghuis terecht.

Gehandicaptenzorg
Wil je graag werken in de gehandicaptenzorg? Dan kies je voor een divers en flexibel beroep. Je kunt er namelijk voor kiezen om met cliënten te werken die zelfstandig wonen of met cliënten die in een instelling wonen. Je kunt als verzorgende-IG dus vaak onderweg zijn.

Geestelijke gezondheidszorg
Als verzorgende-IG in de geestelijke gezondheidszorg werk je in een instelling voor mensen met een verslaving of psychische stoornis. Denk daarbij aan kinder- en jeugdpsychiatrische instellingen of een instelling voor de verslavingszorg.

Kraamzorg
Als verzorgende-IG in de kraamzorg geef je in de kraamperiode advies en voorlichting en neem je huishoudelijke taken over tot de kraamperiode is afgelopen. Daarna verleen je gedurende de kraamperiode zorg aan een ander gezin. Als verzorgende-IG in de kraamzorg ben je dus veel onderweg!


Mogelijke instellingen

 • Geestelijke gezondheidszorg
 • Gehandicaptenzorg
 • Ouderenzorg
 • Sociaal werk
 • Thuiszorg
 • Ziekenhuizen


Bekijk hier alle werkvelden


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.
 

 • Kijk op deze site bij werk vinden.
   
 • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
   
 • Werk vinden op werk.nl
  Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

 

Salaris verzorgende IG

Als verzorgende-IG kun je rekenen op een bruto startsalaris van €2.272,-. Naarmate je groeit in je functie kan het maximale salaris oplopen tot €3.938,-. 


Als verzorgende-IG werk je vaak onregelmatige diensten, daarom krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen ongeveer op 40%. Dat is dus een leuk extraatje naast je salaris!

 

Loop je stage? Dan ontvang je en stagevergoeding van zo’n € 310,- per maand, afhankelijk van de branche waarin je werkt.

 

Als je de opleiding Verzorgende-IG via de beroepsbegeleidende leerweg volgt (tegelijkertijd werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. 


Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2272 - 3938 per maand