Verzorgende IG - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Verzorgende-IG

Je helpt mensen die zichzelf voor kortere of lange tijd niet kun redden, bijvoorbeeld met opstaan, aankleden, eten en drinken. Ook bepaalde verpleegtechnische handelingen horen bij jouw werkzaamheden.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Salaris verzorgende IG
Past het bij je?

Over dit beroep

Wat is de betekenis van verzorgende-IG? IG staat voor (Individuele Gezondheidszorg). Als verzorgende-IG help je mensen op een verzorgende en begeleidende manier bij hun dagelijkse handelingen.

Je helpt mensen die zichzelf voor kortere of lange tijd niet kun redden, bijvoorbeeld met opstaan, aankleden, eten en drinken. Ook bepaalde verpleegtechnische handelingen horen bij jouw werkzaamheden.

Als verzorgende-IG geef je zorg en begeleiding aan mensen die deze hulp tijdelijk of juist langdurig nodig hebben. Het gaat bijvoorbeeld om ouderen, mensen die moeten revalideren na een operatie of vrouwen die zijn bevallen. Je helpt jouw cliënten zo zelfstandig mogelijk te leven. Afhankelijk van je werkplek, begeleid je ook dagactiviteiten.

Het persoonlijke contact is erg belangrijk. Als verzorgende-IG luister je goed en praat je veel met de mensen die je verzorgt. Je signaleert wat ze nodig hebben. Je werkt op basis van een zorgplan, dat jij hebt helpen opstellen. Dit zorgplan voer je samen met de andere zorgverleners van je zorgteam uit.

Je mag als verzorgende-IG ook verpleegtechnische handelingen verrichten. Je dient bijvoorbeeld medicijnen toe of brengt een katheter in. Verder onderhoud je contact met de familie en huisarts van jouw cliënten. Soms komt daar ook contact met de fysiotherapeut, verpleegkundige, artsen of het maatschappelijk werk bij. Huishoudelijk taken horen ook bij jouw beroep.

Als jij mensen langdurig begeleidt en verzorgt, kun je een hechte band met ze opbouwen. Zij zijn blij met jouw zorg en aandacht.


Verzorgende-IG worden?

In dit beroep heb je keuze uit verschillende werkvelden: je kunt verzorgende-IG worden in de ouderenzorg, verpleging, verzorging, kraamzorg, gehandicaptenzorg of in de geestelijke gezondheidszorg.

Kun jij je inleven in mensen? Kun je zelfstandig én in een zorgteam werken? En ben je ook nog eens zorgzaam en verantwoordelijk ingesteld? Check dan snel of je ook de andere zorgskills hebt die nodig zijn voor het beroep verzorgende-IG.

Wat ga je doen?

Als verzorgende-IG ben je op vele manieren inzetbaar op het gebied van zorg, welzijn, wonen en huishouden. In je werk staat centraal dat je elke cliënt tijdens de verzorging ondersteunt op de vlakken waarop deze dat zelf niet kan. Je stelt samen met het hele zorgteam een zorgplan op en voert dat gezamenlijk uit.

In het zorgplan staat bijvoorbeeld wat de doelstellingen van de cliënt zijn en welke zorg je moet verlenen als verzorgende-IG. Bijvoorbeeld: welke medicijnen heeft de cliënt nodig, wanneer help je de cliënt bij de persoonlijke verzorging en wat is vervolgens de dagbesteding van de cliënt?

Daarnaast voer je als verzorgende-IG ook verpleegtechnische handelingen uit, zoals het geven van een injectie of het verzorgen van katheters. Het geven van persoonlijke zorg en aandacht aan cliënten is erg belangrijk en waardevol.

Het beroep verzorgende-IG is erg afwisselend. Ook de richtingen waarin je kunt werken. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit:

  • Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg
  • Gehandicaptenzorg
  • Geestelijke gezondheidszorg
  • Kraamzorg


Ouderenzorg: verpleeghuiszorg en thuiszorg
Als verzorgende-IG in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of thuiszorg heb je veel te maken met chronisch zieken en oudere mensen. Zij hebben persoonlijke begeleiding en ondersteuning nodig. Naast het opstaan, wassen en aankleden en het begeleiden van de maaltijden bedenk je bijvoorbeeld een leuke middagactiviteit voor je cliënten. Daarnaast geef je voorlichting en advies. Jouw uiteindelijke doel: het stabiliseren van de gezondheid en zorgen dat de kwaliteit van leven van jouw cliënten beter wordt. Het is dus een beroep waar je veel waardering uit haalt!


Gehandicaptenzorg?
Je werkt met cliënten die een beperking hebben, bijvoorbeeld verstandelijk of lichamelijk. Je ondersteunt hen onder meer bij het huishouden en dagelijkse verzorging. Maar de cliënt behoudt de regie over zijn of haar leven. Naast begeleidende en verzorgende taken geef je ook voorlichting. Jij adviseert cliënten namelijk hoe zij in het dagelijks leven met hun beperking om kunnen gaan.


Geestelijke gezondheidszorg
Als verzorgende-IG in de geestelijk gezondheidszorg help je mensen met een psychische stoornis of verslaving wanneer zij in het dagelijks leven niet goed functioneren. Het is een intensief beroep, want er zijn veel verschillende soorten stoornissen en verslavingen waarmee je te maken kunt hebben. Als verzorgende-IG help je de cliënten bij de persoonlijke verzorging, onder meer door het geven van medicatie en zorgen dat de zij gewassen of aangekleed zijn. Daarmee draag je bij aan het herstel van de gezondheid van de cliënt.


Kraamzorg
Als verzorgende-IG in de kraamzorg ben je betrokken bij de zorg van moeder en kind tijdens en na de geboorte. Je blijft gemiddeld een week bij een gezin. In deze week zorg je voor rust en regelmaat in het huishouden door veel taken over te nemen van de kersverse ouders. Het is belangrijk dat de gezondheid van moeder en kind goed is, dat controleer je dan ook elke dag. Je geeft ook voorlichting over de verzorging van het kindje. Denk bijvoorbeeld aan voeding, hygiëne en slaap.

 

Salaris verzorgende IG

Hoeveel verdient een verzorgende-IG? Als verzorgende-IG kun je rekenen op een bruto startsalaris van €1.788,- en €1.900,-. Naarmate je groeit in je functie kan het maximale salaris liggen tussen de €2.760,- en €2.950,-. Dat is exclusief 8% vakantietoeslag en de eindejaarsuitkering. Je salaris is mede-afhankelijk van de cao waaronder je valt.


Als verzorgende-IG werk je vaak onregelmatige diensten, daarom krijg je een onregelmatigheidstoeslag. Uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen ongeveer op 40%. Dat is dus een leuk extraatje naast je salaris!

 

Loop je stage? Dan ontvang je en stagevergoeding van zo’n € 310,- per maand, afhankelijk van de branche waarin je werkt.

 

Als je de opleiding Verzorgende-IG via de beroepsbegeleidende leerweg volgt (tegelijkertijd werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze bedraagt minimaal zo'n € 505,- bruto per maand en maximaal € 1.463,-. Het is ook mogelijk dat je het minimumloon ontvangt.Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

 

Gedurende de maanden dat je als leerling werkt, is het salaris voor 36 uur per week ongeveer als volgt (afwijkingen per branche zijn mogelijk):
1e jaar: € 1.201,- ?
2e jaar: € 1.416,-?
3e jaar: € 1.831,-
4e jaar: €1.831,-

Dus, wat verdient een verzorgende-IG? Dit is afhankelijk van of je stage loopt, een vaste baan hebt en de onregelmatige uren die je misschien werkt. 

Past het bij je?

Je kunt goed met mensen omgaan en je in hen verplaatsen. Begrip tonen, inlevingsvermogen en het leuk vinden om met mensen te praten zijn eigenschappen die je nodig hebt als verzorgende-IG. 

Je hebt een sociale houding en bent communicatief vaardig. Dat is belangrijk want je geeft namelijk veel voorlichting en advies aan cliënten, familie en zorgverleners. Je maakt ook verslagen van je werk, daarom moet je je schriftelijk duidelijk kunnen uitdrukken. 


Je werkt heel zelfstandig en moet dus goed initiatieven kunnen nemen en soms met creativiteit op onverwachte situaties kunnen inspelen. Je hebt regelmatig overleg met collega's en leiddinggevenden.

Samen met cliënten hun persoonlijke doelen bereiken: daar ga jij voor. Je bent proactief en recht door zee. Soms duurt het bereiken van een doel langer dan anders, bijvoorbeeld door het gedrag van de cliënt. Geduld en doorzettingsvermogen zijn hierbij belangrijk.

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • inlevingsvermogen en begrip
  • een sociale houding
  • communicatieve vaardigheden
  • zelfstandigheid
  • doorzettingsvermogen en geduld


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1788 - € 2950 per maand