Voedingsassistent - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Voedingsassistent

Als voedingsassistent werk je in een verpleeghuis of op de verpleegafdeling van een ziekenhuis om patiënten en bewoners van eten en drinken te voorzien. Je werkt onder de leiding van een afdelingshoofd of facilitair leidinggevende. Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding mag je natuurlijk geen fouten maken.

Delen
ouderenzorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een voedingsassistent?
Salaris voedingsassistent
Past het bij je?

Over dit beroep

Als voedingsassistent werk je in een verpleeghuis of op de verpleegafdeling van een ziekenhuis om patiënten en bewoners van eten en drinken te voorzien. Je werkt onder de leiding van een afdelingshoofd of facilitair leidinggevende.

 

Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding mag je natuurlijk geen fouten maken.

Wat doet een voedingsassistent?

Als voedingsassistent werk je in een verpleeghuis, woonzorgcentrum of op de verpleegafdeling van een ziekenhuis om patiënten en bewoners van eten en drinken te voorzien.


Je werkt onder de leiding van een coördinerend zorg- of voedingsassistent of hoofd voeding. Zij zeggen wat je moet doen, maar je bepaalt meestal zelf hoe je het werk aanpakt.

Je luistert naar de wensen van de bewoners en patiënten en houdt op speciale kaarten en vochtlijsten bij wat dieetpatiënten te eten en te drinken krijgen. Je helpt ze vervolgens met het maken van een keuze uit het menu.


Als het tijd is voor de maaltijd breng je deze rond op je afdeling en help je zonodig ook bij het eten en drinken. Vanuit de bewoner of patiënt gezien, vervul je een beetje de rol van gastheer/gastvrouw.


Voor je werk is het bovendien nodig dat je overlegt met verzorgers over de voeding en dat je informeert bij de collega's van de verpleging of een patiënt bijvoorbeeld rechtop mag zitten om te eten. Als patiënten of bewoners klachten hebben, geef je deze door aan de verzorgers die bevoegd zijn of het afdelingshoofd.

Salaris voedingsassistent

Wat verdient een voedingsassistent? Als beginnend voedingsassistent kun je rekenen op een bruto salaris van zo'n € 1.750,- per maand exclusief 8% vakantietoeslag. Dit kan oplopen tot ruim € 2.525,-.

Past het bij je?

Je moet goed kunnen samenwerken en overleggen met het personeel van de keuken en de verzorging. Hierbij is een goede mondelinge vaardigheid belangrijk, over bijvoorbeeld voeding mogen geen misverstanden ontstaan.

Je moet zorgvuldig kunnen werken, want bij het uitreiken van de voeding (waaronder dieetmaaltijden) mag je natuurlijk geen fouten maken. Bovendien moet je vlug en netjes kunnen werken en moet je het werk goed kunnen organiseren, zodat het eten op tijd bij de zorgvrager is.

Je moet overleggen met bewoners/patiënten over hun (dieet)wensen. Je moet geduldig kunnen zijn in de omgang met (ernstig) zieke patiënten of bewoners en ook goed naar hen kunnen luisteren (als er klachten of speciale wensen zijn ten aanzien van het eten). Je kunt de schakel zijn tussen de diëtist en de bewoner/patiënt.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • goed samenwerkingsvermogen
  • organisatietalent
  • geduld


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

1745 - €2659 per maand