Woonbegeleider jeugd (jeugdzorgwerker) - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Woonbegeleider jeugd (jeugdzorgwerker)

De woonbegeleider jeugd heet in de jeugdzorg ook wel 'jeugdzorgwerker'. Als jeugdzorgwerker verhoog je de zelfredzaamheid van cliënten door hen te begeleiden op het gebied van financiële, administratieve en sociaal-emotionele aspecten.

Delen
Woonbegeleider
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

De woonbegeleider jeugd heet in de jeugdzorg ook wel 'jeugdzorgwerker'. 
 

Als jeugdzorgwerker verhoog je de zelfredzaamheid van cliënten door hen te begeleiden op het gebied van financiële, administratieve en sociaal-emotionele aspecten.
 

 

Wat ga je doen?

Als woonbegeleider jeugd, oftewel pedagogisch medewerker, werk je met kinderen of jongeren die in een instelling wonen. Zij zijn hier gaan wonen omdat er problemen in de gezinssituatie zijn die de ontwikkeling ernstig verstoren of dreigen te verstoren. Of omdat hun gedrag thuis niet te verbeteren is.


Op basis van een behandelplan dat je zelf opstelt, evalueert en aanpast, probeer je de kinderen of jongeren te stimuleren in hun ontwikkeling en ervoor te zorgen dat ze zelfstandig kunnen leven. Daartoe organiseer je activiteiten en voer je deze ook uit.


Met name bij jongere kinderen hoort ook de dagelijkse verzorging bij je werk: een kopje thee na school, een boterham smeren en zorgen voor schone kleren.


Activiteiten en gesprekken vinden zowel individueel als in groepsverband plaats. Je kunt ook heel praktische hulp bieden door te ondersteunen bij het vinden van werk, het kiezen van een geschikte school of helpen bij het deelnemen aan een leer- of ervaringstraject.


De begeleiding en ondersteuning van ouders speelt een belangrijke rol. Je voert gesprekken met hen en bespreekt moeilijkheden en mogelijkheden bij de opvoeding van hun kinderen. Teamoverleg en afstemming met school, werkplek of andere hulpverleners behoren eveneens tot je taken.

Past het bij je?

De kinderen en jongeren met wie je als woonbegeleider jeugd of pedagogisch medewerker werkt, wonen in de instelling. Dit vaak omdat er problemen thuis waren. Jij vindt het een uitdaging dat de kinderen of jongeren nu op jou leren te bouwen.


Omdat het meestal gaat om kinderen en jongeren met problemen, is je rol als opvoeder extra belangrijk. Dit betekent dat je goed moet kunnen luisteren, consequent bent en sterk kunt optreden als er onenigheid ontstaat of als de regels overtreden worden. 


Inlevingsvermogen en geduld kunnen ook goed van pas komen, net als het vermogen om situaties in te schatten.

 

Kortom, wat je nodig hebt is:

  • een hart dat staat als een huis
  • interesse in kinderen en jongeren
  • een luisterend oor
  • overwicht
  • inlevingsvermogen

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2387 - 4676 per maand