Woonbegeleider psychiatrie - Carrière | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Woonbegeleider psychiatrie

Bijna een kwart van de bevolking kampt met psychische problemen. Een deel van hen woont in een instelling. Mensen met psychiatrische problemen zijn niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Er kan dan ook heel wat op je afkomen als je woonbegeleider in de psychiatrie bent. Ga jij die uitdaging aan?

Delen
ggz
Choose
Your
Future
Welke opleiding?
Je loopbaan
Waar werk je?
Salaris woonbegeleider psychiatrie

Welke opleiding?

Je loopbaan

Je kunt dit beroep op verschillende niveaus uitoefenen en hebt, als je begint in dit werk met een MBO-opleiding, dus zeker doorstroommogelijkheden. Je kunt bijvoorbeeld verder gaan met een HBO-opleiding en zo een functie krijgen waarbij je coördinerende taken krijgt, een bijdrage levert aan de behandelplannen en invloed kunt hebben op het beleid van de instelling.


Beroepen voor later


Is er werk?
De komende jaren is er meer behoefte aan medewerkers in de geestelijke gezondheidszorg. Steeds meer mensen doen namelijk een beroep op de geestelijke gezondheidszorg. Bovendien is de instroom van nieuwe (gediplomeerde) medewerkers relatief laag.

Dit is dus een goed moment om als woonbegeleider psychiatrie aan de slag te gaan of met een opleiding te beginnen.
 

Kans op werk per regio
Benieuwd naar de kans op een baan? Zoek op je MBO-opleiding en ontdek het per regio op kansopwerk.nl.


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je weten welke loopbaanmogelijkheden er voor jou zijn in de sector zorg, welzijn en sport? Vraag dan een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Waar werk je?

Als woonbegeleider in de psychiatrie kun je werken in verschillende zorginstellingen. Denk aan een grote instelling met meerdere afdelingen of aan een kleinschalig gezinshuis, crisisopvang of een tehuis voor langduriger verblijf. Als ambulant begeleider werk je bij cliënten thuis die zelfstandig wonen.

Onregelmatige werktijden en oproepdiensten horen bij dit werk.

Mogelijke instellingen
 

  • Geestelijke gezondheidszorg


Bekijk hier alle werkvelden
 


Werk vinden
Vind vacatures bij en informatie over instellingen in heel Nederland.

  • Kijk op deze site bij werk vinden.
  • Voor vacatures in zorg en welzijn klik hier
  • Werk vinden op werk.nl
    Op werk.nl staan vacatures van dit beroep. Dit is de site van UWV. Passende vacatures kunnen daar onder een andere beroepsnaam staan. Bekijk ze op werk.nl!

 

Salaris woonbegeleider psychiatrie

Wat verdient een woonbegeleider psychiatrie? Als beginnend woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg kun je rekenen op een bruto startsalaris van €2.387,-. Dit kan oplopen tot €4.263,-. Woonbegeleiders die ook slaapdiensten draaien, krijgen hiervoor extra salaris. Daarnaast zijn er vergoedingen voor onregelmatige diensten (in de avonduren en de weekenden) en bereikbaarheidsdiensten. De toeslagen voor de uren die als onregelmatig worden beschouwd, liggen tussen de 22% en 60%. Dat kan dus behoorlijk oplopen!Loop je stage? Dan ontvang je een stagevergoeding van zo'n € 310,00 bruto per maand.Ook als je een opleiding via de BBL- of duale variant volgt (afwisselend werken en leren) ontvang je een salaris. In de voorbereidende leerperiode heet dat een zakgeldvergoeding. Deze is afgeleid van het minimum(jeugd)loon.

 


Hbo'ers die een duale opleiding volgen, ontvangen bovendien gedurende de gehele studie studiefinanciering naast hun salaris.

Dit zijn salarisindicaties voor 2024.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

€2387 - 4263 per maand