Woonbegeleider psychiatrie - Over dit beroep | YouChooz
Alle beroepen

Beroep

Woonbegeleider psychiatrie

Bijna een kwart van de bevolking kampt met psychische problemen. Een deel van hen woont in een instelling. Mensen met psychiatrische problemen zijn niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Er kan dan ook heel wat op je afkomen als je woonbegeleider in de psychiatrie bent. Ga jij die uitdaging aan?

Delen
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat ga je doen?
Past het bij je?

Over dit beroep

Mensen met psychiatrische problemen die in een instelling wonen, krijgen begeleiding van een woonbegeleider geestelijke gezondheidszorg.

 

Bijna een kwart van de bevolking kampt met psychische problemen. Een deel van hen woont in een instelling. Mensen met psychiatrische problemen zijn niet altijd makkelijk om mee om te gaan. Er kan dan ook heel wat op je afkomen als je woonbegeleider in de psychiatrie bent.

 

Ga jij die uitdaging aan?

Wat ga je doen?

Als woonbegeleider in de geestelijke gezondheidszorg observeer, verzorg, begeleid en stimuleer je mensen met psychiatrische problemen die in een instelling wonen. Het doel is dat zij na enige tijd weer zelfstandig kunnen wonen. Als dat niet haalbaar is, wordt gestimuleerd de bewoners toch zoveel mogelijk een normaal bestaan te laten leiden. Het is ook mogelijk om als ambulant begeleider te werken. Dan begeleid je psychiatrische cliënten die zelfstandig wonen.


Op basis van een behandel- of begeleidingsplan dat je zelf opstelt, evalueert en aanpast, probeer je de bewoners te stimuleren in hun ontwikkeling en ervoor te zorgen dat ze weer zelfstandig verder kunnen met hun leven. Je organiseert activiteiten en voert deze uit, maar zorgt er bijvoorbeeld ook voor dat er koffie- en theepauze wordt genomen. Een belangrijke taak is ervoor te zorgen dat de bewoners zich thuis voelen in de instelling en dat zij zo zelfstandig mogelijk leven.


Activiteiten en (therapeutische) gesprekken kunnen zowel individueel als in groepsverband plaatsvinden. Je kunt ook heel praktische hulp bieden door te ondersteunen bij het vinden van werk, te begeleiden bij het kiezen van een geschikte school of de mensen te laten deelnemen aan leer- en ervaringstrajecten.


De begeleiding en ondersteuning van het 'thuisfront' speelt een belangrijke rol. Je voert gesprekken met de familie en spreekt over de moeilijkheden en mogelijkheden die je tegenkomt.


Je werkt in teamverband met je collega's en vaak ook met hulpverleners van andere organisaties. Je onderhoudt nauwe contacten met elkaar om de behandeling zo goed mogelijk te laten verlopen.

Past het bij je?

Voor dit werk is het allereerst belangrijk dat je interesse hebt in psychische problemen. Je kunt wel tegen een stootje, want je kunt moeilijke situaties tegenkomen. Denk bijvoorbeeld aan mondelinge of lichamelijke agressie of mensen die zichzelf iets willen aandoen.

Maar vooral vind jij het boeiend om te ontdekken hoe je mensen daadwerkelijk kunt helpen. Door therapeutische gesprekken, of juist door bepaald gedrag te stimuleren, kun jij invloed hebben op het herstelproces van mensen.

Je kunt goed luisteren, bent consequent en kunt sterk optreden als er onenigheid ontstaat of als de regels overtreden worden. Inlevingsvermogen en geduld kunnen ook goed van pas komen, net als het vermogen om situaties in te kunnen schatten.


Kortom, wat je nodig hebt is:

  • interesse in psychische problemen
  • tegen een stootje kunnen
  • praten met mensen leuk vinden
  • een luisterend oor
  • overwicht en geduld


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.

Specificaties:

KANS OP WERK

Hoog

SALARIS

1860 - €3229 per maand