Zorghulp - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Zorghulp

Zo doe je bijvoorbeeld de boodschappen, maak je schoon of maak je bedden op. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënten of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen. Geïnteresseerd in een ondersteunende rol? Lees vooral verder.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een zorghulp?
Salaris zorghulp
Past het bij je?

Over dit beroep

Als zorghulp of assistent dienstverlening en zorg, help je cliënten onder andere met hun huishouden.

 

Zo doe je bijvoorbeeld de boodschappen, maak je schoon of maak je bedden op. Maar ook het maken van een wandeling met de cliënten of het helpen van de verzorgende of verpleegkundige kan bij je taken horen.

 

Geïnteresseerd in een ondersteunende rol? 

Wat doet een zorghulp?

Als zorghulp en assistent dienstverlening en zorg, werk je bij oudere of zieke mensen of mensen met beperkingen (gehandicapten) die thuis of in een instelling wonen.
 
Verzorgenden, verpleegkundigen of andere hulpverleners bieden jou deskundige leiding en jij helpt hen onder andere bij verzorgende taken als het wassen en aankleden van je cliënten.
In de thuiszorg komen dit soort werkzaamheden minder voor, omdat je hier niet vaak met collega’s bij een cliënt bent.

Boodschappen doen, stofzuigen, het bed opmaken of het klaarmaken en uitdelen van maaltijden... Je ondersteunt mensen met het draaiende houden van hun huishouden. Maar ook even een praatje maken over wat er allemaal gebeurd is die dag, hoort erbij. Als je werkt met mensen die in een instelling wonen, komt het bovendien voor dat je helpt met het organiseren van een verjaardagsfeest, een eindje gaat wandelen, de krant voorleest of een spelletje meespeelt. Ook doe je kleine reparaties aan kleding, een rolstoel of andere gebruiksvoorwerpen. Al met al genoeg variatie in je takenpakket!

Het uitgangspunt bij je werkzaamheden is dat je cliënt zoveel mogelijk zelf blijft doen. Daarin stimuleer je de mensen voor wie je zorgt.

Als je ziet dat er veranderingen in de leefomgeving van je cliënt zijn, geef je dit door aan je collega's. Als het nodig is, kan hieraan dan extra aandacht gegeven worden. Overigens heb je sowieso regelmatig werkoverleg met je collega's en je leidinggevende.


Assistent dienstverlening
Je kunt als assistent dienstverlening ook dienstverlenende taken uitvoeren in bijvoorbeeld een kapsalon, de horeca, kinderopvang of bij een sportverening. Wat je precies voor werkzaamheden doet, hangt af van je werkplek.

 

Salaris zorghulp

Wat verdient een zorghulp? Als beginnend zorghulp of assistent dienstverlening en zorg kun je rekenen op een brutosalaris van minimaal zo'n € 1.555,- per maand. Dit kan oplopen tot ruim € 2.525,- exclusief 8% vakantietoeslag en een eindejaarsuitkering.


Als je de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg volgt via de BBL-variant (werkend leren), ontvang je tijdens de opleiding al een salaris van je werkgever. In de voorbereidende leerperiode waarin je naar school gaat, heet dat een zakgeldvergoeding. Dit bedrag verschilt per cao en kan bijvoorbeeld vastgesteld zijn op € 462,- per maand.
Tijdens de maanden dat je in de instelling werkt, ontvang je een leerlingsalaris. Dit kan gelijk zijn aan het wettelijk minimumloon. 
 

Dus, hoeveel verdient een assistent dienstverlening? Het minimumloon is per 1 januari 2020 € 570,50 per maand voor een 16-jarige, waarbij het oploopt tot € 1.635,60 vanaf je 21e.

Past het bij je?

Als zorghulp of assistent dienstverlening en zorg vind je het leuk om mensen te helpen. Je hebt veel contact met je cliënten en deze mensen vragen vaak je aandacht en willen hun verhaal kwijt. De vraag is dus: ben jij geduldig en bied jij graag een luisterend oor?

Op je werkplek zijn er altijd klusjes te doen. Je moet praktisch ingesteld zijn en houden van aanpakken. De werkzaamheden die je uitvoert kunnen af en toe best zwaar zijn. Ben jij lichamelijk fit?

En last but not least: je werk veel met andere zorgverleners samen. Werk jij goed in teamverband?


Wat je nodig hebt is:

  • geduld en inlevingsvermogen
  • goed zelfstandig én samen kunnen werken
  • lichamelijk fit zijn
  • contactuele vaardigheden


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

 

Specificaties:

SALARIS

1715 - € 2717,16 per maand