Zorgmanager - Over dit beroep | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle beroepen

Beroep

Zorgmanager

In de praktijk is ‘zorgmanager’ een naam voor uiteenlopende leidinggevende en managementfuncties. Lees hier over het werk van de zorgmanager die meerdere afdelingen of diensten aanstuurt.

Delen
Zorgmanager
Choose
Your
Future
Over dit beroep
Wat doet een zorgmanager?
Salaris zorgmanager
Past het bij je?

Over dit beroep

In de praktijk is ‘zorgmanager’ een naam voor uiteenlopende leidinggevende en managementfuncties. Lees hier over het werk van de zorgmanager die meerdere afdelingen of diensten aanstuurt.

Wat doet een zorgmanager?

De term ‘zorgmanager’ wordt in de gezondheidszorg gebruikt voor diverse leidinggevende en managementfuncties. Bijvoorbeeld voor een directeur van een zorginstelling of een coördinerend manager van meerdere afdelingen. Ook teamleiders of afdelingshoofden die één team of afdeling aansturen, worden zorgmanager genoemd.


Aansturen
Hier lees je over functies waarbij je als zorgmanager aan het hoofd staat van meerdere afdelingen of diensten. Jij geeft leiding aan de teamleiders of afdelingshoofden. Zelf leg je verantwoording af aan de directeur van de instelling of aan een manager die jou leiding geeft.


Personeel
Het aannemen en begeleiden van nieuwe personeelsleden behoort tot je takenpakket. Dit geldt ook voor het aanbieden van goede opleidingsmogelijkheden aan medewerkers. Zo zorg je dat personeel bekend is met nieuwe ontwikkelingen en dat het niveau van zorgverlening hoog blijft.


Cursusaanbod
Zelf ben je ook voortdurend op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen in je vakgebied. Met deze kennis stel je het cursusaanbod samen en neem je beslissingen over de aanschaf van nieuwe apparatuur. Meestal doe je dit in overleg met andere managers. 


Sfeer op de werkvloer
Je maakt deel uit van commissies en bezoekt vergaderingen. Ook ben je regelmatig op de werkvloer om de dagelijkse gang van zaken waar te nemen. Een goede werksfeer is één van je verantwoordelijkheden.


Financiën
Om de kwaliteit van het personeelsbeleid en de zorgverlening te garanderen, moeten de financiën op orde zijn. Je houdt daarom de inkomsten en uitgaven van jouw afdelingen en diensten bij en geeft deze door aan de directie of de manager die jou aanstuurt.

Salaris zorgmanager

Wat verdient een zorgmanager? 

 

Als beginnend zorgmanager kun je rekenen op een bruto startsalaris van €2.880,- en €3.260,-. Dit kan oplopen tot €5.280,- en €6.960,-.

Je salaris is in dit beroep sterk afhankelijk van je precieze functieomschrijving, de omvang van de afdelingen waarvoor je zorgdraagt, je ervaring en andere factoren.

Past het bij je?

Als zorgmanager kun je goed met mensen omgaan en gesprekken voeren. In vergaderingen en sollicitatie- en beoordelingsgesprekken luister je met aandacht en weet je doelstellingen over te brengen. Overtuigingskracht is daarvoor nodig. Voor het schrijven van rapportages en verslagen beschik je over een vlotte pen.

Je kunt taken delegeren en medewerkers motiveren. Je bent je ervan bewust dat jij eindverantwoordelijk bent.

Je analyseert situaties zonder de grote lijnen uit het oog te verliezen. Je bent in staat beslissingen te nemen die voor de medewerkers soms moeilijk zijn.

Het werk is veelomvattend, maar jij weet alle aspecten voldoende aandacht te geven. Daarbij kun je goed inschatten welke werkzaamheden prioriteit hebben.


Kortom, je beschikt over:

  • goede luister-, schriftelijke en mondelinge uitdrukkingsvaardigheden
  • overtuigingskracht
  • verantwoordelijkheidsgevoel
  • analytisch vermogen
  • besluitvaardigheid


Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk 
Wil je meer inzicht of dit beroep bij je past? En ontdekken wat jouw sterke punten zijn? Vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Specificaties:

KANS OP WERK

Gemiddeld

SALARIS

€3541 - 7850 per maand