7 Tips voor het maken van je Studiekeuze | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

7 Tips voor het maken van je Studiekeuze

In deze blog geven wij 7 tips om jou te helpen bij het maken van een studiekeuze!

 

 

Nu de eerste paar weken school er weer op zitten (de tijd gaat hard!), is het voor jou misschien tijd om na te denken over je vervolgopleiding. Dit kan een lastige keuze zijn, er is natuurlijk zo verschrikkelijk veel aanbod! Er zijn een aantal dingen die je kunt doen om de keuze makkelijker te maken. Laat ons ze voor je op een rijtje zetten.

 

Wat maakt jou uniek?

Bij het maken van een studiekeuze is één ding het belangrijkst: de studie moet bij jou passen, niet andersom. Ga er eens goed voor zitten, en maak een lijstje met de dingen die jou uniek maken. Waar heb je een passie voor, wat interesseert jou het meest, waar krijg je altijd complimenten over? Je kunt het bijvoorbeeld ontzettend leuk vinden om op kinderen te passen, of jij kijkt altijd films, series en documentaires die over het ziekenhuis gaan. Dit kan al veel zeggen over welke opleiding misschien bij je past.

 

Doe een Studiekeuze Test

Als je het lastig vindt om jezelf de juiste vragen te stellen, komt een studiekeuzetest altijd goed van pas. Tijdens het maken van een test krijg je vaak multiple choice vragen over je interesses en hoe je de toekomst voor je ziet. Daarnaast krijg je bij de test van YouChooz ook gelijk verschillende opleidingen in de zorg, welzijn en sport geadviseerd die passen bij jouw unieke antwoorden.

 

Praat met je familie en vrienden

Het kan ontzettend goed helpen je studiekeuze te overleggen met bijvoorbeeld je ouders of je beste vrienden. Zij kennen jou natuurlijk erg goed, en kunnen je misschien dingen vertellen over je persoonlijkheid die jij niet zo snel zou zien.

 

Praat met een docent of studieadviseur op school

De meeste scholen hebben een studieadviseur. Zij weten veel over verschillende opleidingen en opleidingsinstituten. Het kan een goed idee zijn om met hen te praten over jouw ideeën, wensen en twijfels. Misschien heb je wel een docent op school met wie je het goed kunt vinden, ook bij hen kun je een persoonlijk gesprek aanvragen.

 

Vergelijk meerdere studies en scholen met elkaar

Heb je een aantal studies gevonden die je wel leuk lijken? Dan is dit een goed moment om ze met elkaar te vergelijken. Je kunt bijvoorbeeld verschillende tabbladen naast elkaar openzetten op je computer, en een lijstje maken van de voor- en nadelen van de studies. Ook kun je kijken of de studies Open Dagen hebben, om zo andere factoren als de gebouwen en de sfeer met elkaar te vergelijken.

 

Neem even een stapje terug

Als je veel studies hebt bekeken is het soms fijn om even een stapje terug te nemen. Een studiekeuze is belangrijk, en we ontkennen niet dat het aanbod soms overweldigend kan zijn. Ga iets leuks doen met vrienden of familie en kom een poosje tot rust. Daarna kan je weer met een frisse blik kijken naar de opleidingen die je interesseren.

 

Meld je aan voor Open Dagen

Zodra je een aantal leuke opleidingen op het oog hebt is het belangrijk om naar Open Dagen te gaan. Op deze manier krijg je echt een goed beeld van de school, de sfeer en het lesmateriaal. Ook kan je hier eventueel toekomstige klasgenoten ontmoeten en samen ideeën delen over andere opleidingen. 

 

Het maken van een studiekeuze is niet makkelijk: wij begrijpen het. Neem er de tijd voor en laat jezelf vooral niet gek maken. De juiste opleiding komt op je pad! Als je geïnteresseerd bent in Zorg, Welzijn en Sport, doe dan gerust onze test. Wist je dat wij ook Choozguides op onze website hebben? Deze professionals zijn er voor je, en helpen je graag met je vragen.