De voordelen van een deeltijdstudie | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

De voordelen van deeltijdstudie

In deze blog vertellen wij over de voordelen van een deeltijdstudie en hoe jij het best je baan gebruikt voor je diploma. 

Er gaan steeds meer professionals terug naar school om zich bij te scholen en zichzelf uit te rusten met de nieuwste kennis en vaardigheden. Ze hebben echter misschien niet de tijd en middelen om voltijd een opleiding te doen of een voltijd cursus, omdat ze andere verplichtingen hebben in zowel werk als leven.

 

Dit is waar deeltijdstudies om de hoek komen kijken.

 

Deeltijdstudies zijn bedoeld voor mensen die een kwalificatie willen behalen en tegelijkertijd willen jongleren met werk en andere persoonlijke verplichtingen. Naast het aanbieden van flexibele studieregelingen, stellen deze deeltijdprogramma's studenten ook in staat om wat ze op school hebben geleerd direct toe te passen op hun werkplek. Studenten kunnen hun persoonlijke en professionele capaciteiten ontwikkelen en tegelijkertijd hun financiële zekerheid waarborgen, het beste van twee werelden.

 

Hier zijn 6 redenen waarom je in deeltijd zou moeten studeren!

 

1. Flexibel schema

Als deeltijdstudent heb je meer controle over je planning. Bij veel deeltijdopleidingen kun je zelf kiezen hoeveel modules je in één semester wilt volgen. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om minder modules te volgen als er een groot project op het werk is waar je je tijdens het semester op moet concentreren.

 

Dit betekent ook dat je, afhankelijk van je leerbehoeften, ervoor kunt kiezen om je leertempo aan te passen door ofwel meer modules per semester te volgen om de opleiding te verkorten, ofwel minder modules te volgen en de duur van je voltooiing te verlengen.

 

2. Leer en pas je vaardigheden toe in levensechte situaties

Een goede uitkomst van deeltijdstudies is dat je de theorie kunt toepassen op echte werksituaties. Werken tijdens het studeren kan een student helpen beter te resoneren met het cursusmateriaal en de concepten die in de klas worden onderwezen.

 

Tegelijkertijd kunnen deeltijdstudenten het geleerde direct toepassen in hun dagelijkse werk. Dit is een effectievere en efficiëntere manier van leren, omdat je de onderwerpen beter kunt begrijpen en kritisch kunt denken om problemen in de echte wereld aan te pakken.
 

3. Het verwerven van zachte vaardigheden

Soft skills zijn belangrijk omdat het iemand helpt om beter inzetbaar te worden in de markt. Het is een cruciale onderscheidende factor bij het aannemen van kandidaten als het gaat om het beoordelen van kandidaten met vergelijkbare ervaringen en opleidingsachtergronden.

 

Leren hoe je je tijd goed en effectief kunt beheren, is een essentiële vaardigheid die niet veel mensen kunnen beheersen, en deeltijd studeren kan je helpen om dat te bereiken. Bovendien kunnen vaardigheden zoals effectieve communicatie, leiderschap, probleemoplossing en vele andere overdraagbare zachte vaardigheden u helpen uit te blinken in uw professionele en persoonlijke leven.

 

4. Bredere carrièrevooruitzichten

Om relevant te blijven voor de branche, kiezen veel werkende professionals ervoor om na een paar jaar werken weer naar school te gaan en deeltijdcursussen te volgen. Jezelf bijscholen verbetert niet alleen je competenties, maar de kennis en vaardigheden die je hebt geleerd van je deeltijdstudies kunnen je ook helpen bij je loopbaanontwikkeling en blootstelling.

 

Als je op zoek bent naar een loopbaantransitie, kun je verschillende rollen en kansen verkennen tegen veel lagere alternatieve kosten terwijl je de deeltijdopleiding volgt.

 

5. Netwerken

Door een deeltijdprogramma te volgen, kun je mensen uit verschillende lagen van de bevolking ontmoeten - je kunt een jonge volwassene zijn die studeert om jezelf bij te scholen om je kansen op werk of loopbaanontwikkeling te vergroten, of een werkende volwassene in het midden van de carrière die studeert om een ​​carrièreswitch te maken.

 

Studeren en omgaan met mensen met verschillende achtergronden en ervaringen helpen je om verschillende perspectieven te begrijpen en je horizon te verbreden. Naast het creëren van betekenisvolle vriendschappen, kunnen deze netwerken je deuren openen naar meer carrièremogelijkheden.

 

6. Je interesse onderzoeken

Veel mensen onderzoeken carrièremogelijkheden en ontdekken wat ze willen nastreven in verschillende levensfasen. Door deeltijdstudies te doen, kunnen studenten zich wagen in gebieden waar ze gepassioneerd over zijn, terwijl ze hun baan behouden voor financiële stabiliteit. Het kan ook je perspectief verbreden en je wereldbeeld verruimen, wat een positieve verandering in je leven teweegbrengt.