Hoe je effectieve notities kunt maken voor examens: 5 praktische tips voor scholieren en studenten | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Hoe je effectieve notities kunt maken voor examens: 5 praktische tips voor scholieren en studenten

Als scholier of student is het maken van effectieve notities essentieel voor een goede voorbereiding op toetsen en examens. Maar hoe kun je notities maken die echt waardevol zijn? Hier zijn enkele handige tips om je te helpen

 

Als scholier of student kan het maken van goede notities en aantekeningen je helpen om je voor te bereiden op toetsen en examens. Maar hoe maak je nou notities die echt nuttig zijn? Hier zijn een paar tips om je te helpen:

 

  1. Actief luisteren: Luister actief tijdens de les en probeer de belangrijkste punten te identificeren. Probeer te begrijpen wat de leraar of professor probeert te communiceren en schrijf dat op. Het helpt om vragen te stellen als je iets niet begrijpt, zodat je precies weet wat er van je wordt verwacht.
  2. Wees beknopt: Houd je notities kort en bondig. Probeer niet alles op te schrijven wat er gezegd wordt, maar focus op de belangrijkste punten. Gebruik afkortingen of symbolen om het proces te versnellen. Schrijf bijvoorbeeld 'w/' voor 'met', of teken pijlen en sterretjes om verbanden aan te geven.
  3. Wees gestructureerd: Gebruik een duidelijke structuur in je notities. Maak bijvoorbeeld gebruik van titels, ondertitels, opsommingstekens en nummering om de informatie overzichtelijk te maken. Dit zal het gemakkelijker maken om later terug te gaan en je notities te begrijpen.
  4. Maak samenvattingen: Maak na elke les een korte samenvatting van wat je hebt geleerd. Dit zal je helpen om de informatie te herinneren en om te onthouden wat je moet studeren voor je toets of examen.
  5. Kleurcodes: Maak gebruik van kleurcodes in je notities. Dit kan je helpen om belangrijke informatie te onderscheiden van minder belangrijke informatie. Het is bewezen dat het gebruik van kleurcodes de concentratie verhoogt en het geheugen verbetert.
  6. Gebruik digitaal of papier: Sommige studenten vinden het fijn om notities te maken op papier, terwijl anderen de voorkeur geven aan digitaal. Gebruik wat voor jou werkt. Er zijn verschillende apps zoals OneNote, Evernote en Google Keep die je kunt gebruiken om digitaal notities te maken.

 

Door deze tips te gebruiken kun je effectiever notities maken en je beter voorbereiden op toetsen en examens. Vergeet niet dat het belangrijk is om je notities regelmatig door te nemen en te herhalen, zodat de informatie blijft hangen. Succes met studeren!