Met deze profielen kan je in de zorg gaan studeren | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Met deze profielen kan je in de zorg gaan studeren

Moet jij een profielkeuze maken en wil je misschien werken in Zorg, Welzijn of Sport? Lees dan snel verder!

2020 M07 16, Thu

Met deze profielen kan je in de zorg gaan studeren

Zit je in de derde klas van de havo of het vwo? Dan moet je een profiel kiezen. Profielkeuze is ontzettend belangrijk voor de vervolgopleiding. Door een profielkeuze te maken kies je eigenlijk al de richting die je na je middelbare school op wilt. Dit zijn de vier profielen waar je uit kunt kiezen:

1. Natuur en Gezondheid (N&G)

Natuur en Gezondheid is gericht op de medische en biologische wereld. Dit profiel sluit heel erg goed aan bij zorg, welzijn en sport. Met dit profiel kan je bijvoorbeeld voeding en diëtetiek, zorg en technologie of medische hulpverlening gaan studeren.
 

2. Natuur en Techniek (N&T)

Natuur en Techniek is gericht op techniek en wetenschap. In de gezondheidszorg kan je hier veel kanten mee op. Denk aan de opleidingen als mondzorgkunde, laborant, medisch beeldvormende en radiotherapeutische technieken, optometrie en meer. 
 

3. Cultuur en Maatschappij (C&M)

Het profiel Cultuur en Maatschappij is vrij breed en voornamelijk gericht op taal, communicatie en maatschappelijke onderwerpen als rechten, politiek, onderwijs en hulpverlening. Met het C&M profiel kun je dus verschillende richtingen op. In zorg, welzijn en sport kan je met dit profiel bijvoorbeeld verpleegkunde, farmakunde of fysiotherapie gaan studeren. 
 

4. Economie en Maatschappij (E&M)

Economie en Maatschappij is tevens een breed profiel, maar zoals de naam als zegt, er is veel aandacht voor economische vakken. Dit profiel is voornamelijk gericht op de financiële kant van de maatschappij. Ook de zorg heeft te maken met financiën en dergelijke. Met dit profiel kan je bijvoorbeeld management in de zorg gaan studeren. 

 

Alle vier bovenstaande profielen sluiten uiteindelijk aan bij zorg, welzijn en sport. Elke studie is anders en vereist een bepaald profiel of bepaalde vakken. Het is dus raadzaam om je alvast te oriënteren welke richting je op wilt in de zorg, welzijn of sport en welk keuzeprofiel daar het beste bij past. Je kunt namelijk niet met elk profiel elke studie volgen. Weet je al wat je ongeveer wil gaan studeren? Dan is het belangrijk om dit mee te nemen in je profielkeuze. Heb je nog twijfels? Oriënteer je dan op YouChooz.nl en lees over zoveel mogelijk verschillende opleidingen en beroepen. 

 

Wil je ook een profielkeuzetest doen? Vraag bij jou op school naar de mogelijkheden. Als die er niet zijn, dan zijn er ook testen online te vinden. 

Je kan hier bijvoorbeeld kijken voor een test voor Havo en VWO, en hier voor het vmbo.