Niet kunnen beslissen wat je gaat doen na de middelbare school? | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Hoe maak je de goede studiekeuze?

Iedereen ervaart onzekerheid bij het maken van de beslissing over wat te doen na het afstuderen. MBO, HBO, HAVO of VWO? Deze overwegingen kunnen angstaanjagend zijn, maar gelukkig kunnen ze worden beheerd. Hier zijn tips die je kunnen helpen bij het overwegen van je volgende stappen!

 

Onzekerheid overkomt iedereen wanneer het gaat om beslissen wat te doen na het afstuderen. Wil je verder met MBO of HBO? Of heb je de kans om HAVO of VWO te doen?

Al deze gedachten komen vaak voor en ja, ze kunnen eng zijn, maar gelukkig kunnen ze ook worden genavigeerd. We hebben enkele tips die je helpen te overwegen wat je volgende stappen zouden moeten zijn!

 

  1. Denk aan je favoriete onderwerpen

Denk aan alle vakken die je hebt gevolgd, welke waren jouw favoriet? Waar leer je graag over? Zou je het leuk vinden om meer over dat onderwerp te leren in een opleiding? Als je iets studeert wat je interesseert, wordt het makkelijker om naar de les te gaan, te studeren, opdrachten te voltooien, en op te letten in klas.

 

  1. Wat zijn je sterke punten?

Het is belangrijk om te erkennen waar je goed in bent. Hier zijn enkele dingen die je kunt proberen om vast te stellen wat je sterke punten kunnen zijn.

 

Vraag anderen

Ga naar de mensen om je heen, je vrienden, je familie, en leraren en vraag wat zij denken dat je sterke punten zijn.

 

Kijk naar je cijfers

In welke klassen heb je het goed gedaan? Overweeg of waar je goed in bent overeenkomt met waar je van houdt.

 

Probeer iets nieuws

Een andere tip is om iets nieuws te proberen, een nieuwe baan, een interessante cursus of vrijwilligerswerk. Misschien kom je meer over jezelf te weten over hoe leuk je het vindt om in een bepaald vakgebied te werken.

 

  1. Doe wat onderzoek

Weten is het halve werk! Even lezen en vooruitdenken zal je helpen.

 

Carrièremogelijkheden

Voor dat je je aanmeldt voor een opleiding wees zeker dat je voldoende onderzoek heb gedaan. Is de opleiding echt iets wat je leuk zou vinden? Zorg ervoor dat het programma je interesseert en aansluit bij je carrièrepad!

 

Verdien Potentieel

School is zoveel meer dan een baan krijgen na je afstuderen. Je kan echter kijken naar potentiële inkomsten voor je interessegebied en overwegen of de vacatures in dat gebied groeien.

 

Neem je tijd

Haal het meeste uit je eerste jaar! Praat met je leraren en vrienden. Wat hebben andere gedaan na de middelbare school? Probeer keuzevakken te volgen in andere vakken die je leuk vindt. Misschien merk je dat je gelukkiger bent als je iets anders studeert.