Tips voor het studeren | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Tips voor het studeren

Studeren kan een uitdagende taak zijn, vooral als je grote hoeveelheden informatie hebt en snel wordt afgeleid. Maar maak je geen zorgen, wij gaan je helpen. Er zijn een heleboel studeer tips die je kunnen steunen om je studietijd productiever en efficiënter te maken. Deze tips helpen je het meeste uit je tijd te halen.

1.    Plannen

Dit heb je misschien vaker gehoord, maar een planning maken kan je veel hulp bieden. Het maken van een planning kan een goed begin zijn als je overweldigd bent met alle informatie en niet weet waar je moet beginnen. Plan je studiemomenten in, studietijd, deadlines en je vrije tijd. Dit kan je bijvoorbeeld doen in je agenda, notitieboek, of in een digitale planner. Zo kun je je tijd goed verdelen en productief te werk gaan.   

 

Extra tip: Werk met categorieën en kleuren. Dit geeft je een goed overzicht van de taken die je moet doen.

 

2.    Studieomgeving

Een rustige en opgeruimde ruimte is de perfecte methode om effectief aan de slag te gaan met je taken. Zorg voor geen afleidingen zoals je telefoon of televisie. Aan een opgeruimd bureau zitten kan ook helpen om geen chaos te creëren. Let er ook op dat je een comfortabele stoel hebt en dat er goede verlichting is. Achtergrondgeluiden of muziek kan voor sommige mensen juist rust geven terwijl het voor anderen heel erg afleidend kan zijn. Ontdek wat voor jou het beste werkt!

 

Extra tip: Natuurgeluiden of witte ruis zijn voor sommigen goed voor concentratie.

 

3.    Hulpmiddelen

Hulpmiddelen zoals (digitale) agenda’s, notitieboekjes, bronnen en flashcards kunnen essentieel zijn om zo productief mogelijk te studeren. Bronnen als hulpmiddel zijn plekken waar jij je informatie vandaan haalt. Bronnen kunnen websites, video’s of cursussen zijn om je extra uitleg te geven over moeilijke onderwerpen. Ook flashcards kunnen handig zijn! Deze kan je gebruiken om belangrijke begrippen, definities en andere feitjes te leren. Dit kan je op papier doen, maar er zijn ook genoeg digitale flashcards.

 

Extra tip: Reflecteer op wat voor jou helpt. Vind je het fijner om dingen op te schrijven dan digitaal te werk te gaan? Dan moet je dat zeker doen. Als je nog niet goed weet wat voor jou werkt kun je experimenteren met de verschillende hulpmiddelen.

 

4.    Herhalen

Als je eenmaal je samenvattingen gemaakt hebt, is het herhalen van al je stof een zeer belangrijke stap. De informatie die je hebt geleerd kan je zo goed opslaan in je geheugen. Stof regelmatig herhalen kan de informatie in je geheugen versterken en blijft het op lange termijn hangen. Bijvoorbeeld, het herhalen na elk hoofdstuk van je grote toets kan erg helpen. Het herhalen na korte periodes van het studeren zorgt ervoor dat je niet alles in een keer moet lezen. Stof herhalen met je ouders, vrienden of klasgenoten kan ook erg waardevol zijn.

 

Extra tip: Laat iemand oefenvragen voor je maken. Dit kan je helpen om alvast in het ritme van je toets te komen en hoe je het beste antwoord kan geven.

 

 

5.    Gezonde levensstijl

Een goede nachtrust, gezonde maaltijd en beweging zijn belangrijk om je lichaam actief te houden. Zorg ervoor dat je genoeg slaapt en gezonde maaltijden eet. Neem af en toe een korte pauze om je lichaam te bewegen. Ga naar buiten voor een wandeling of doe een korte work-out. Dit zal je energie geven om er weer helemaal tegenaan te gaan.

 

Extra tip: Plan samen met je vrienden of familie om een paar keer per week te bewegen. Dit zal je motiveren om in beweging te blijven!

 

Productief studeren is een combinatie van een goede planning, fijne studieomgeving, het gebruiken van hulpmiddelen zoals agenda’s en flashcards, regelmatig herhalen van de stof en het bijhouden van een gezonde levensstijl. We hopen dat je met deze tips het meeste uit het studeren kan halen en je doelen zal halen. Voor meer tips en tricks, blijf op de hoogte op onze website en social media!