Top sollicitatiegesprek tips voor studenten! | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Top sollicitatiegesprek tips voor studenten!

Heb jij help nodig met een sollicitatie gesprek? In deze blog geven wij een paar tips over hoe je gerust een sollicitatie gesprek door komt.

 

 

Het vinden van een baan kan een uitdaging zijn als je nog op school zit, vooral als je klassen, huiswerk, hobbies en je sociale leven in evenwicht moet houden. Het kan dus ook lastig zijn om de tijd te vinden om interviews te plannen, dus als je eenmaal een interview hebt beveiligd, is het belangrijk om er het beste van te maken.

Als je nog niet veel hebt geoefend met sollicitatiegesprekken, kan het moeilijk zijn om van tevoren te weten wat je moet doen om je sollicitatiegesprek goed te laten verlopen. Hier zijn dus een paar tips die je kunnen helpen tijdens een sollicitatiegesprek!

 

Kleed je gepast

Als je om 8 uur 's ochtends les hebt, kun je op een gewone dag uit bed rollen en in je pyjama naar de les gaan. Maar als je een interview om 10.00 uur hebt, zorg er dan voor dat je een goede outfit klaar hebt liggen voor het gesprek. Zelfs als het betekent dat je je sollicitatiekleding naar de les moet dragen, zorg er dan voor dat je er professioneel uitziet en klaar bent voor je sollicitatiegesprek. Als je rechtstreeks uit de les met je rugzak naar je sollicitatiegesprek moet, dan zal een mooie outfit dat compenseren.

 

Plan je sollicitatiegesprek zorgvuldig

Zorg er bij het plannen van je interview voor dat je genoeg tijd hebt om naar en van je interview te gaan als je die dag lessen hebt. Als je rechtstreeks uit de les komt, kan je dat zeggen tegen je interviewer. Vraag eventueel aan je docent of je een paar minuten eerder mag vertrekken om op tijd bij je gesprek te zijn.

 

Oortjes weg voordat je binnen komt

Hoewel je misschien dolgraag het einde van je favoriete nummer wilt pakken, moet je je apparaat wegleggen voordat je je interview binnenloopt. Je wilt dat de focus op jou als toekomstige stagiair of medewerker ligt, en natuurlijk een goede indruk maken.

 

Weet je beschikbaarheid 

Werkgevers weten dat studenten drukke schema's hebben, dus het is belangrijk om een ​​idee te hebben van je beschikbaarheid, zoals hoeveel uur per week je kunt werken, of je in het weekend kunt werken en of je beschikbaar bent tijdens zomer semesters of vakanties. Als je kunt, neem dan een kopie van je lesrooster mee of schrijf op wanneer je beschikbaar bent, zodat je niet klautert om het te onthouden tijdens je interview.

 

Wees beleefd, professioneel en attent

Hoe moe je ook bent, doe je best om je interviewer vriendelijk te begroeten en wees actief en betrokken tijdens het sollicitatieproces. Wees extravert en positief, zelfs als je niet echt in je vel zit. Recht zitten en maak oogcontact. 

 

Zelfs als je de baan deze keer niet hebt gekregen, onthoud dan dat elk sollicitatiegesprek een leerervaring is en dat elke keer dat je een sollicitatiegesprek binnenloopt alleen maar beter er van wordt.

Veel success!