Wat is podotherapie | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle verhalen & ervaringen

Wat is podotherapie

In deze blog wordt de fascinerende wereld van podotherapie verkend. Ontdek wat podotherapie precies inhoudt, de verschillen met fysiotherapie en hoe podotherapeuten door middel van innovatieve technieken en praktijkgerichte benaderingen mensen helpen met pijnklachten en het verbeteren van hun loop- en bewegingspatroon.

 

In mijn eerste blog heb ik al wat meer over mijzelf verteld, maar over wat podotherapie precies inhoudt nog niet. Kom, lees mee en dan vertel ik je graag meer!

 

Podotherapie is niet super bekend, fysiotherapie daarentegen wel. Fysiotherapie en podotherapie hebben raakvlakken en verschillen. Podotherapie is een hbo-opleiding waar je wordt opgeleid tot paramedicus. Wat is een paramedicus? Het woordenboek beschrijft: ‘iemand die voor zijn beroep medische behandelingen doet, maar geen arts is’.

 

Het grote verschil tussen fysiotherapie en podotherapie is dat binnen de podotherapie de focus ligt op het onderste lidmaat (onderrug, - heup,- knie- enkel,- en voet). Het lopen en bewegen van de mens staat centraal. Je hebt als podotherapeut het doel om mensen lekker te laten lopen en bewegen in hun dagelijks leven. Dit houdt dus in dat mensen met pijnklachten komen die afkomstig zijn vanuit het lopen en staan.

 

Welke mensen komen dan bij de podotherapeut? Dit zijn de allerkleinste tot en met de alleroudste. Het jongste patiëntje dat ik ooit heb gehad was 3 jaar en de oudste boven de 100. Dit maakt het heel veelzijdig.

 

Hoe kan de podotherapeut iemand helpen? Het unieke aan podotherapie is dat het een HBO- opleiding is, maar wel georiënteerd is op met de handen werken. Mijn moeder zegt altijd ‘als podotherapeut moet je altijd een beetje gek en creatief zijn’. Haha en ik moet zeggen dat dit best wel een beetje klopt! Hiermee bedoelt ze dat je oplossingsgericht moet denken. Welke therapie sluit op dit moment aan bij deze hulpvraag? Het is voor elk persoon weer een uitdaging om hier de juiste therapie bij te zoeken.

 

Terug naar het met de handen werken. Je leert verschillende vaardigheden, zoals het slijpen van podotherapeutische zolen. Tegenwoordig hebben wij in onze eigen praktijk een 3Dprinter waarmee we podotherapeutische zolen kunnen printen! Dit is weer een hele manier van zolen leren te maken. Zo blijf je in het vak altijd maar innoveren.

 

Het is een vak waarbij technologie op de voorgrond staat. Je probeert een totaalbeeld te krijgen van je patiënt met zijn of haar hulpvraag. Hiervoor worden verschillende technieken ingezet. Vaak wordt er gewerkt met een loopband en high speed camera’s zodat we het loop/hardloop patroon van iemand kunnen bekijken in slow motion. Dit is zowel voor jou als de patiënt mooi om te zien!

 

Als podotherapeut kan je verschillende kanten op. Je kunt gelijk aan het werk in een praktijk, het ziekenhuis of kan je je eigen praktijk beginnen. Je kan er ook voor kiezen om door te gaan studeren. Denk onder andere aan sport-, kinder-, en diabetespodotherapeut. Of lijkt het je leuk om kleine operaties uit te kunnen voeren? Dan kan je ook leren hoe je onder verdoving een teen mag behandelen. Of wil je kunnen zien hoe de binnenkant eruitziet van de voet/enkel/knie? Leer dan door tot echografist! 3 Er is nog zoveel meer te vertellen, maar ik hoop dat ik je een eerste indruk heb kunnen geven!