Werken en leren, een goede manier om effectief te studeren | YouChooz
Alle verhalen & ervaringen

Werken en leren, een goede manier om effectief te studeren

In dit blog vertelt Chanell over haar studie verpleegkundige aan de Hogeschool Rotterdam en het volgen van een duaal traject. 

2021 M06 2, Wed

Ik ben Chanell Schot, een 3e jaars verpleegkunde student aan de Hogeschool Rotterdam. In mijn eerste schooljaar heb ik een ‘handen op de rug’ stage gelopen op de afdeling Hoofd-hals oncologie in het Erasmus MC. Hierna heb ik in het tweede schooljaar een halfjaar stage gelopen bij Argos zorggroep, op een psychogeriatrische afdeling. Vanuit school wordt er aanbevolen om ervaring op te doen in diverse instellingen, zodat je uiteindelijk een goede keuze kunt maken voor je verdere loopbaan. Terecht en voor veel studenten nuttig, maar voor mij was het al snel duidelijk; Ik wilde gaan werken in een ziekenhuis. Vorig jaar heb ik dan ook de stap gezet om een duaal traject te gaan volgen, wat inhoudt dat je tegelijkertijd werkt en studeert. In mijn geval betekent dit 3 dagen werken op een afdeling en 2 dagen studeren.

Om een duaal traject te kunnen volgen, moet je een sollicitatieprocedure doorlopen, die per instelling erg verschillend is. Ik heb in alle ziekenhuizen in de regio Rotterdam gesolliciteerd om zo mijn kansen te vergroten. Het aantal plekken voor een duaal traject is namelijk erg beperkt.

 

Creativiteit en goede gespreksvaardigheden zijn geboden om door alle sollicitatie rondes heen te komen. Zo word je op diverse wijzen uitgedaagd om jezelf te presenteren, denk aan een pitch of poster. Daarnaast heb ik meegemaakt dat er selectiedagen werden georganiseerd, waarin door middel van ingebrachte casuïstiek (het gebruik van cases tijdens sollicitaties) en opdrachten werd gekeken naar jouw kennis en kunde. Belangrijk is dat je bij jezelf blijft en ook jouw verwachtingen vanuit de instelling aan bod laat komen. De instelling waar je solliciteert, wordt namelijk jouw toekomstige werkplek. 

 

Mijn toekomstige werkplek is het Ikazia ziekenhuis, een bewuste keuze. In het Ikazia Ziekenhuis willen we met respect voor elkaar, het beste uit elkaar halen. Van arts tot patiënt, van verpleegkundige tot familielid; iedereen is er voor iedereen. Door de mix van oprechte interesse, onderlinge verbondenheid, professionaliteit en betrouwbaarheid voelen mensen zich thuis in het Ikazia ziekenhuis. Er is geen woord gelogen van deze visie, wat al te merken was tijdens mijn sollicitatie. Ik voelde mij op mijn gemak, doordat er sprake was van een prettig wederzijds gesprek. Belangrijk is dat jij je thuis voelt op je toekomstige werkplek, waar dit dan ook mag zijn.

 

Tot slot de voordelen en nadelen van een duaal traject voor jullie op een rijtje. Als duaal student wordt je meegerekend als volwaardige medewerker. Dit betekent dat je niet ‘boventallig’ wordt ingeroosterd en onregelmatige diensten zal werken. Op den duur krijg je hierdoor meer verantwoording, waardoor je sneller groeit als zorgprofessional. De ervaringen en kennis die je opdoet, kun je ook gebruiken voor je studieopdrachten. Persoonlijk vind ik dat studeren hierdoor een stukje simpeler is geworden. In de schoolvakanties moet je wel doorwerken, ook op je schooldagen. Voor sommige is dit een nadeel, maar er staat wel een mooi salaris tegenover. Geld maakt niet gelukkig, maar het maakt het leven als student soms wel wat makkelijker!

 

Kortom ik ben erg te spreken over een duaal traject en kan het anderen alleen maar aanraden.