Advanced Nursing Practice - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Advanced Nursing Practice

Tijdens de masteropleiding Advanced Nursing Practice leer je over hoe je kunt innoveren binnen een zorgorganisatie. Met deze mastergraad op zak heb je de bevoegdheid om zelfstandig beslissingen te nemen als het gaat om het indiceren en zelfstandig uitvoeren van complexe medische handelingen. Binnen de GGZ kun je zelfs binnen de eerste en tweede lijn als hoofdbehandelaar worden aangesteld. Bovendien combineer je patiëntenzorg met taken in de kwaliteitszorg, zoals deskundigheidsbevordering, innovatie en onderzoek.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de masteropleiding Advanced Nursing Practice leer je over hoe je kunt innoveren binnen een zorgorganisatie.

 

Ben je HBO-verpleegkundige en wil je inspelen op verschillende taakverschuivingen binnen de zorg? Volg dan de HBO-masteropleiding Advanced Nursing Practice. Je bent dan binnen 2 jaar verpleegkundig specialist. Met deze mastergraad op zak heb je de bevoegdheid om zelfstandig beslissingen te nemen als het gaat om het indiceren en zelfstandig uitvoeren van complexe medische handelingen. Binnen de GGZ kun je zelfs binnen de eerste en tweede lijn als hoofdbehandelaar worden aangesteld. Bovendien combineer je patiëntenzorg met taken in de kwaliteitszorg, zoals deskundigheidsbevordering, innovatie en onderzoek.

 

Verschillende GGZ-instellingen bieden ook de 3-jarige opleiding Verpleegkundig Specialist GGZ aan. In deze opleiding is de 2-jarige opleiding Advanced Nursing Practice opgenomen. Gedurende de opleiding krijg je een contract als verpleegkundig specialist GGZ in opleiding. 

 

 

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
De masteropleiding Advanced Nursing Practice leidt HBO-afgestudeerde verpleegkundigen op tot verpleegkundig specialist. Tijdens de opleiding werk je op basis van evidence: je doet praktijkgericht onderzoek en implementeert een innovatie in je eigen organisatie.

 

Tijdens de studie verdiep je je bijvoorbeeld in verpleegkundig leiderschap, patiëntenzorg, professionalisering of klinisch redeneren en handelen.

 

Theorie
De precieze inhoud van de masteropleiding Advanced Nursing Practice is bij elke hogeschool anders.
Zie ook: waar aanmelden.
 

Onderwerpen die mogelijk aan bod komen, zijn:

Evidence Based Practice

Je ontwikkelt vaardigheden in het lezen en begrijpen van wetenschappelijk onderzoek. Je verwerft daarnaast vaardigheden die nodig zijn bij het toepassen van evidence based practice. Je kunt je richten op bijvoorbeeld epidemiologie van verpleegproblemen, richtlijnontwikkeling en wetenschappelijk schrijven.

Klinisch handelen

Hier staat het verzamelen van gegevens over en met de patiënt centraal, tijdens een anamnese en een lichamelijk onderzoek. Door klinisch redeneren leer je deze gegevens te interpreteren en een mogelijke diagnose (hypothese) te stellen.

Effectieve communicatie

Je komt te weten hoe je het beste communiceert met patiënten, familieleden, zorgverleners en andere betrokkenen.

Professionaliteit en maatschappelijk handelen

Je leert hoe je de hoogste kwaliteit van zorg geeft op ethisch verantwoorde wijze. Je respecteert hierbij je medische, juridische en professionele verplichtingen.

Rolontwikkeling

Je verdiept je in juridische aspecten van het werk, in verpleegkundige concepten of praktijkleerplannen.

Praktijk
Het praktijkgedeelte van de opleiding vindt plaats in de instelling waar je in dienst bent.

 

Vanaf dag 1 ben je bezig met leer- en praktijkopdrachten die aansluiten bij de dagelijkse praktijk van de instelling waar je werkt. Daarnaast schrijf je in het eerste jaar een voorstel voor een onderzoek. In het tweede jaar resulteert dit voorstel in je masterthesis; je zet het onderzoek op en voert het uit.

 

Diploma
Als gediplomeerd verpleegkundig specialist kun je je registreren in 5 verschillende gebieden:

 

  • Preventieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Acute zorg bij somatische aandoeningen
  • Intensieve zorg bij somatische aandoeningen
  • Chronische zorg bij somatische aandoeningen
  • Geestelijke gezondheidszorg

Duur en Leerwijze

Opleidingsduur
De HBO-masteropleiding Advanced Nursing Practice duurt meestal 2 jaar. De master wordt aangeboden als duale opleiding. 

 

Wil je aan de slag als verpleegkundig specialist in de geestelijke gezondheidszorg, dan kun je ook kiezen voor de opleiding Verpleegkundig Specialist GGZ. Deze duurt 3 jaar. In deze opleiding is de opleiding Master Advanced Nursing Practice opgenomen.

 

Studiebelasting
Voor de opleiding Advanced Nursing Practice ben je ongeveer 20 uur per week kwijt aan studie en contacturen. Daarnaast voer je opdrachten uit op je eigen werkplek. De studiebelasting voor het theoretische deel neemt eenderde deel in beslag. Tweederde van de uren gaat naar het leren en werken op de eigen werkplek en het maken van opdrachten. Tijdens de opleiding werk je als verpleegkundig specialist in opleiding op een relevante werkplek. Je hebt een dienstverband als verpleegkundige nodig voor minimaal 32 uur per week. Naast je werk besteed je ook tijd aan lesdagen, zelfstudie en praktijkopdrachten.

 

Volg je de opleiding Verpleegkundig Specialist GGZ, dan volg je 1 dag per week onderwijs. 
 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Zie hieronder voor de toelatingseisen.

Toelatingseisen

De opleiding Advanced Nursing Practice is een HBO-masteropleiding. De toelatingseis is Verpleegkunde HBO en een BIG-registratie. Daarnaast wordt 2 jaar relevante praktijkervaring gevraagd.

 

Voor toelating tot de opleiding Verpleegkundig Specialist GGZ geldt eveneens dat je in het bezit moet zijn van een diploma Verpleegkunde HBO en BIG-registratie. Daarnaast beschik je over minimaal 4 jaar werkervaring (minimaal 0,8 fte) in een HBO Verpleegkunde functie, waarvan minimaal 3 jaar in de GGZ. Je functioneert bovengemiddeld en kunt dit aantonen met een verklaring van je leidinggevende. Je bent als kandidaat voorgedragen door een door GGZ-VS (Verpleegkundig Specialist) erkende praktijkinstelling.

 

Verdere eisen voor deze master zijn: voldoende beheersing van de Nederlandse en Engelse taal om vakliteratuur te kunnen lezen. Kijk voor de exacte toelatingseisen bij de opleiding van jouw keuze.

 

Werk- en opleidingsplek
Je volgt de master Advanced Nursing Practice in de duale variant, waarbij je tegelijkertijd werkt en leert. Om met de opleiding te kunnen starten, heb je een leer-arbeidsovereenkomst nodig. Dat is een overeenkomst tussen onderwijsinstelling, praktijkinstelling en student. Op je werkplek moet een mentor/begeleider aanwezig zijn.

 

Assessment
Wanneer je een ander diploma Verpleegkunde hebt, bijvoorbeeld als inservice-verpleegkundige A, B of Z, dan is het bij sommige hogescholen mogelijk via een assessment toegelaten te worden. In het assessment wordt bekeken of je over voldoende kennis, inzicht en vaardigheden beschikt.

 

Toelating via een assessment is bij sommige hogescholen ook mogelijk wanneer je niveau 4 hebt met daarnaast een bachelorgraad in de gezondheidszorg, of een verkorte bacheloropleiding in de gezondheidszorg.

 

Vraag bij de betreffende hogeschool naar de mogelijkheden.

 

Vrijstellingen
Heb je een diploma VO-Verpleegkundig Specialist of Verplegingswetenschap? Of meen je op grond van andere opleidingen en/of opgedane kennis en vaardigheden in bezit te zijn van de benodigde competenties? Dan kom je eventueel in aanmerking voor vrijstellingen.
 

 

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Master

, Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Duaal

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 16