Biomedische Wetenschappen - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Biomedische Wetenschappen

De universitaire opleiding Biomedische Wetenschappen is onderzoeksgericht. Je bestudeert de cel- en lichaamsprocessen in gezonde en zieke mensen en andere zoogdieren. Van daaruit leer je een antwoord te vinden op vragen als: waarom kunnen bacteriële infectieziektes soms een fatale uitwerking hebben? En wat zijn de belangrijkste verschillen tussen de verschillende soorten kanker?

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Met de universitaire bacheloropleiding Biomedische Technologie leer je nieuwe technologie te ontwikkelen én ontwerpen voor medische zorg. De opleiding BMT leidt je op tot biomedisch technoloog of biomedisch ingenieur. Je ontwikkelt en ontwerpt bijvoorbeeld protheses, een kunsthart of een revalidatierobot. De gezondheidszorg is voorgoed veranderd door biomedische ontwikkelingen als de pacemaker of de MRI-scan en jij verdiept je erin hoe je de zorg nog verder kunt veranderen.

Inhoud opleiding

Tijdens de universitaire bacheloropleiding Biomedische Technologie leer je technisch medische innovaties te bedenken en ontwikkelen. Na deze 3-jarige opleiding mag jij je een biomedisch ingenieur noemen. Als biomedisch ingenieur verdiep je je in technologie die bijdraagt aan de ontwikkeling van de gezondheidszorg.
 

Denk daarbij aan biomedische technologieën als de pacemaker die ondersteuning geeft aan het hart, een prothese die menselijke bewegingen imiteert en een kunstorgaan die het werk overneemt.


Deze opleiding is geschikt voor mensen die graag studeren en die klaar zijn voor een uitdaging: op systematische wijze problemen oplossen. In 3 jaar tijd leer je de zaken die gaan helpen bij het oplossen van een biomedisch probleem. Dit op het gebied wiskunde, mechanica en celbiologie. Naast dit soort theorie krijg je ook les in hoe je wetenschappelijk onderzoek uitvoert.Theorie
Om tot een technologische oplossing te komen, heb je de kennis vanuit verschillende vakgebieden nodig. Vakken die tijdens deze studie aan bod komen zijn:


•    chemie
•    fysica
•    materiaalkunde
•    biologie
•    medische wetenschap
•    informatietechnologiePraktijk
Tijdens je studie ga je aan de slag met biomedisch onderzoek en maak je gebruik van moderne onderzoeksfaciliteiten. Je leert een onderzoeksgerichte houding aan te nemen; zo stel je kritische vragen, maak je plannen, zoek je informatie en werk je samen.

Duur en leerwijze

Na 3 jaar studeren heb jij je diploma op zak voor de universitaire bacheloropleiding Biomedische Technologie. Dit is een voltijdstudie waarin jij je verdiept in de theorie en waarin je ook praktisch onderzoek uitvoert.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om tot de opleiding Biomedische Technologie te worden toegelaten, heb je een VWO-diploma nodig met het profiel:


- Natuur en Techniek
- Natuur en Gezondheid + Wiskunde B en Natuurkunde
 

Op de Technische Universiteit Eindhoven word je ook met andere profielen toegelaten, mits je de vakken Wiskunde B en Natuurkunde hebt gevolgd.


Andere vooropleiding?
Met een HBO-diploma of HBO-propedeuse wordt je niet direct toegelaten. Het kan per universiteit verschillen wat de aanvullende eisen zijn. Informeer bij de universiteit van je keuze naar jouw mogelijkheden.
 

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M02 23