Entree: Assistent Dienstverlening en Zorg niv. 1 - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Entree: Assistent Dienstverlening en Zorg niv. 1

Het kan! In één jaar een diploma halen in zorg en welzijn. Tijdens de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg leer je alles over ondersteunende werkzaamheden in zorg- en welzijnsinstellingen of bij cliënten thuis. Met je diploma op zak kun je een baan zoeken of verder leren. Mogelijkheden genoeg!

Delen
Ouderenzorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de MBO-opleiding niveau 1 Assistent Dienstverlening en Zorg leer je hoe je mensen helpt die zorg nodig hebben. 

 

Het kan! In één jaar een diploma halen in zorg en welzijn. Tijdens de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg leer je alles over ondersteunende werkzaamheden in zorg- en welzijnsinstellingen of bij cliënten thuis. Met je diploma op zak kun je een baan zoeken of verder leren. Mogelijkheden genoeg!

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg leer je hoe je dienstverlenende taken uitvoert in verschillende sectoren: in zorg en welzijn, in een kapsalon, in de schoonmaakbranche, in de horeca of in de sport. Je leert de taken die horen bij de richting die je kiest.

 

Denk aan:


· schoonmaken en assisteren bij huishoudelijk werk, zoals boodschappen doen
· cliënten assisteren bij het eten
· de telefoon opnemen
· het vervangen van een kapotte lamp
· het verzorgen van de post
· het ontvangen van gasten of klanten
· kleine reparatie- en onderhoudsklusjes

 

Daarnaast is er aandacht voor vaardigheden als op tijd zijn, samenwerken, omgaan met gezag, omgaan met kritiek, werk plannen en afspraken maken en nakomen.

 

Basisdeel
Het basisdeel bestaat uit:


·  een algemene basis: vakken als taal, rekenen en burgerschap
·  een beroepsgerichte basis: je leert hoe je assisteert in de zorg

 

Profieldeel
Het profieldeel bestaat uit taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. Kies je voor zorg en dienstverlening dan assisteer je bij de zorg aan mensen, zorg je ervoor dat ruimtes schoon zijn en ontvang je gasten of verwijs je ze door.

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in de praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je zo'n 20% van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. Als je voor de beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kiest, ben je ongeveer 70% van de studietijd in de praktijk aan het leren.

Duur en Leerwijze

Je kunt de opleiding Entree Assistent Dienstverlening en Zorg volgen via de beroepsopleidende leerweg (BOL, naar school en stage lopen) of via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werkend leren). In beide gevallen duurt de opleiding één jaar.
 

Lees meer over de verschillende leerwijzen op: Alles over Studeren

Toelatingseisen

Diploma’s
Om met deze opleiding te starten heb je geen diploma van het voorgezet onderwijs nodig. Je moet wel minimaal 16 jaar zijn. Voordat je aan de opleiding begint, word je door het ROC uitgenodigd voor een intakegesprek en/of intaketoets.

 

Werken en leren?
Als je de opleiding via de beroepsbegeleidende leerweg (BBL, werken en leren) wilt doen, heb je een leerwerkplek nodig. Je gaat daar solliciteren naar de functie leerling assistent dienstverlening en zorg. Veel ROC's kunnen je helpen bij het zoeken naar een leerwerkplek.

Specificaties:

NIVEAU

Mbo

, Mbo Niveau 1

OPLEIDINGSVORM

BBL

, BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16