Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Ervaringsdeskundigheid in Zorg en Welzijn

Met de Associate Degree Ervaringsdeskundigheid in de Zorg leer je jouw ervaring als (ex-)cliënt in het sociaal-agogisch domein te gebruiken om cliënten professioneel te begeleiden

Delen
Zorg en welzijn
Choose
Your
Future
Inhoud opleiding
Toelatingseisen

Inhoud opleiding

Met de Associate degree Ervaringsdeskundige in de Zorg leer je jouw ervaring als (ex-)cliënt in het sociaal-agogisch domein te gebruiken om cliënten professioneel te begeleiden. Wil je jouw kennis over probleemervaringen en je vaardigheden inzetten om lotgenoten te helpen bij hun herstel? Dan is deze 2-jarige opleiding iets voor jou.

 

Wat de opleiding Ervaringsdeskundige in de Zorg onderscheidt van een studie die je opleidt tot reguliere hulpverlener, is dat deze opleiding uitsluitend bedoeld is voor mensen die cliënt zijn (geweest) bij de geestelijke gezondheidszorg (GGZ), verslavingszorg en/of maatschappelijke opvang. Deze studie geeft mensen de mogelijkheid om hun eigen ervaring met herstel en kennis daarover te gebruiken om anderen te ondersteunen en begeleiden.

 

Tijdens deze studie is er aandacht voor theoretische vakken als psychologie en ethiek. Verder leer je professionele vaardigheden, waaronder gesprekstechnieken. En omdat praktijk de beste leermeester is, ga je 16 tot 18 uur aan het werk in de praktijk als ervaringsdeskundige in opleiding.
 

Toelatingseisen

Je hebt toegang tot de opleiding als je cliëntervaring hebt en in het bezit bent van één van de volgende diploma’s:


- HAVO
- VWO
- MBO, niveau 4

 

Ook is het vereist dat je een goedgekeurde werkplek heb voor minimaal 16 uur per week.

 

Verder bevelen de scholen aan om voor het begin van deze studie activiteiten en werkzaamheden te doen waarmee je je ervaringsdeskundigheid verdiept, of voorschakeltrajecten te volgen.

 

Als je 21 jaar of ouder bent en je hebt niet één van bovenstaande diploma’s, dan kom je in aanmerking voor een toelatingsexamen. Informeer hiernaar bij de onderwijsinstelling. Zie onderaan de pagina voor alle scholen.

Specificaties:

NIVEAU

Associate Degree

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

DUUR

2 jaar

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023 (verschilt per opleidingsinstituut)

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2