Farmakunde - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Farmakunde

De HBO-opleiding Farmakunde is speciaal opgericht omdat het werkveld praktische denkers nodig heeft die breed geschoold zijn. Na afronding van de studie kun je aan de slag in een gevarieerde baan in de farmaceutische industrie.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De HBO-opleiding Farmakunde is speciaal opgericht omdat het werkveld praktische denkers nodig heeft die breed geschoold zijn. Na afronding van de studie kun je aan de slag in een gevarieerde baan in de farmaceutische industrie.

Inhoud opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Farmakunde leer je veel over de farmaceutische industrie. Je verdiept je in de werking van geneesmiddelen en in hoe je patiënten hierover kunt voorlichten. Ook leer je veel over de verspreiding en inkoop van geneesmiddelen in bijvoorbeeld ziekenhuizen en apotheken.De farmakundige vormt een schakel in de keten van de farmaceutische industrie, farmaceutische groothandel, (ziekenhuis)apotheek, huisarts en specialist, zorgverzekeraar, patiënten, patiëntenorganisaties en overheid. Je leert hoe je om kunt gaan met deze verschillende sectoren. Je verdiept je in de contacten met patiënten, je leert hoe je collega’s kunt aansturen en je krijgt les over de distributie van geneesmiddelen.Stage
Om praktijkervaring op te doen, loop je elk jaar stage tijdens je opleiding. In het eerste jaar drie weken in een openbare apotheek, in het tweede jaar negen weken, in je afstudeerjaar achttien weken.Minors
Naast het voorgeschreven programma heb je vrije keuzeruimte. Je kunt kiezen of je je kennis wilt verdiepen of juist verbreden. Je kunt een goedgekeurd pakket van zelfgekozen cursussen volgen, maar ook kun je de vrije keuzeruimte invullen met een minor. Je hebt keuze uit alle cursussen en minors van Hogeschool Utrecht. Speciaal voor studenten Farmakunde zijn er de minors:


• Farmaceutische Patiëntenzorg
• International Pharmaceutical Studies

Duur en Leerwijze

De HBO-opleiding Farmakunde is te volgen in voltijd en deeltijd. In beide gevallen duurt de opleiding vier jaar.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om tot de opleiding Farmakunde te worden toegelaten, heb je één van de volgende diploma's nodig:


- MBO niveau 4
- HAVO
- VWOVakkenpakket
Voor de opleiding gelden geen specifieke vakkenpakketeisen. Met de exacte vakken in je pakket is de kans wel groter dat je sneller je propedeuse haalt. De Hogeschool Utrecht biedt daarnaast gratis zelfstudiemateriaal aan om je kennis bij te spijkeren. Het gratis studiemateriaal richt zich op wiskunde, scheikunde, natuurkunde en/of biologie.Welk instroomprofiel?
Elk instroomprofiel geeft toegang tot de opleiding. De profielen ‘Natuur en Gezondheid’ en ‘Natuur en Techniek’ sluiten het beste aan.

 

Niet de juiste vooropleiding?
Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Deeltijd

, Voltijd

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25