Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige

Tijdens de opleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige leer je alles over het verplegen van te vroeg geboren kinderen die in een acute levensbedreigende situatie verkeren. Tijdens de opleiding werk je in de praktijk op de afdeling Intensive Care kinderen of op de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU). Om de opleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige te kunnen volgen, heb je een diploma MBO- of HBO-Verpleegkunde of Verpleegkunde A en een diploma Specialistische Vervolgopleiding Kinderverpleegkunde (SVK) nodig. Ook moet je beschikken over aantoonbare kennis en vaardigheden op het gebied van kinderverpleegkunde.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige leer je alles over het verplegen van te vroeg geboren kinderen die in een acute levensbedreigende situatie verkeren. Tijdens de opleiding werk je in de praktijk op de afdeling Intensive Care kinderen of op de Pediatrische Intensive Care Unit (PICU).
 

Om de opleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige te kunnen volgen, heb je een diploma MBO- of HBO-Verpleegkunde of Verpleegkunde A en een diploma Specialistische Vervolgopleiding Kinderverpleegkunde (SVK) nodig. Ook moet je beschikken over aantoonbare kennis en vaardigheden op het gebied van kinderverpleegkunde.

Inhoud Opleiding

Leerdoelen
De specialistische vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige bestaat uit theorie-, vaardigheids-, en praktijkmodules. Hier leer je hoe je pasgeboren kinderen zelfstandig kunt verplegen. Deze kinderen bevinden zich in een acute, levensbedreigende situatie of dreigen hierin te komen. Ook de begeleiding van het kind en de ouders komen aan de orde.
 

Onderwerpen
De opleiding is verdeeld in verschillende modules:


- Basiszorg op de afdeling Neonatologie
- De stabiele pasgeborene op de Intensive Care
- De instabiele pasgeborene op de Intensive Care
- Specifieke verpleegkundige zorg op de afdeling Intensive Care Neonatologie

 

Verhouding theorie/praktijk
Tijdens je opleiding werk je op de afdeling Intensive Care Neonatologie (NICU) van een ziekenhuis. Je theoretische kennis pas je tijdens je werk en je praktijkperiode toe. Er zijn een aantal dagen gereserveerd voor theorie- en vaardigheidsonderwijs.

 

Afronding
Na afronding van de opleiding word je opgenomen in het CZO-register. Je moet dan wel je diploma behaald hebben in een door het CZO erkend ziekenhuis.

Duur en Leerwijze

De specialistische vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige duurt, bij een aanstelling van 32 uur per week, zo'n twaalf tot vijftien maanden. Het aantal theorie-, vaardigheids-, en praktijkperiodes verschilt per opleidingsinstituut. Tijdens de opleiding werk je op de afdeling Intensive Care Neonatologie (NICU) van een universitair medisch centrum.

 

Vrijstellingen
In bepaalde gevallen is het mogelijk de opleiding verkort (met vrijstelling voor een aantal vakken) te volgen. Zie toelatingseisen.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om toegelaten te worden tot de specialistische vervolgopleiding Intensive Care Neonatologie heb je het diploma Verpleegkunde A, Verpleegkunde HBO of Verpleegkundige MBO nodig, aangevuld met Kinderverpleegkunde of Obstetrieverpleegkunde:

 

Solliciteren
Bij de start van de opleiding moet je werkzaam zijn op de afdeling Intensive Care Neonatologie (NICU) van een ziekenhuis. Tijdens de opleiding moet je een arbeidsovereenkomst voor minimaal 32 uur per week hebben. De opleiding duurt dan 12 tot 15 maanden. Daarnaast is het mogelijk dat een ziekenhuis nog aanvullende eisen heeft, dus vergeet niet hiernaar te vragen!
 

EVC-procedure
Wanneer je de nodige relevante ervaring hebt, kun je ook een verkort traject volgen. Je kunt je ervaring laten erkennen via een EVC-procedure. EVC staat voor Erkenning van Verworven Competenties.

 

Zie ook
Alles over Studeren
 

In een algemeen ziekenhuis
Soms is het zo dat je het diploma Neonatologieverpleegkundige krijgt en niet het diploma Intensive Care Neonatologie Verpleegkundige. Dit is het geval als je tijdens de opleiding werkte in een algemeen ziekenhuis en niet op een post IC-unit. Je hebt dan IC-ervaring opgedaan gedurende een stage van negen weken op een Neonatale Intensive Care Unit (NICU).

Specificaties:

NIVEAU

Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Kinderverpleegkundige

Obstetrieverpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25