Laborant Klinische Neurofysiologie - Over de opleiding | YouChooz
Alle opleidingen

Opleiding

Laborant Klinische Neurofysiologie

De HBO-opleiding Laborant Klinische Neurofysiologie (laborant KNF) leert je alles over het onderzoeken van stoornissen in de werking van het zenuwstelsel en de bloedvoorziening van de hersenen. Tijdens de opleiding ga je aan de slag op de afdeling Klinisch Neurofysiologie van een ziekenhuis. De bacheloropleiding Laborant Klinische Neurofysiologie kun je alleen aan de LOI hogeschool volgen.

Delen
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De HBO-opleiding Laborant Klinische Neurofysiologie (laborant KNF) leert je alles over het onderzoeken van stoornissen in de werking van het zenuwstelsel en de bloedvoorziening van de hersenen. Tijdens de opleiding ga je aan de slag op de afdeling Klinisch Neurofysiologie van een ziekenhuis.

 

De bacheloropleiding Laborant Klinische Neurofysiologie kun je alleen aan de LOI hogeschool volgen.

 

Inhoud Opleiding

Wat leer je?

Het eerste jaar

Gedurende dit jaar studeer je, naast je werk op de afdeling Klinische Neurofysiologie van een ziekenhuis, zelfstandig met behulp van schriftelijk studiemateriaal. Modulen die aan bod komen zijn onder andere algemene medische kennis, lokalisatie en het normale EEG, opnametechniek, omgangskunde en communicatie. Deze kennis breng je al direct in de praktijk: in de eerste vijf maanden ligt het accent namelijk op het aanleren van praktische vaardigheden en het assisteren bij diverse onderzoeken. In de resterende maanden krijg je de opdracht om onder begeleiding een flink aantal EEG’s te registreren.

Het tweede jaar

Ook leerjaar twee volg je inservice: je studeert terwijl je werkt. In het studiemateriaal komen onder meer de volgende onderwerpen aan bod: Speciële anatomie en fysiologie en pathologie, EEG en afwijkend EEG, EMG en Evoked potentials. Voor de praktijk geldt dat je ook gedurende dit studiejaar EEG’s registreert en daarnaast assisteert bij andere klinisch neurofysiologische onderzoeken.

Het derde jaar

Tijdens het derde en laatste jaar van de opleiding ga je dieper in op de modules EEG en afwijkend EEG. Ook komen de signaalanalyse, ultrageluid en diverse technieken aan bod.

Contactonderwijs

Elk lesjaar worden minimaal twee thematische lesdagen georganiseerd.

Afronding

Om uiteindelijk in het bezit te komen van het diploma Laborant Klinische Neurofysiologie moet je geslaagd zijn voor de examens van alle modulen en de praktijkopdrachten met succes hebben uitgevoerd. Voordat je je diploma, de bijbehorende beoordelingslijst en het insigne in ontvangst mag nemen, moet je bovendien de belofte tot geheimhouding hebben afgelegd!

Duur en Leerwijze

Laborant klinische neurofysiologie is een HBO-opleiding waarbij je werkend leert. De duur van deze opleiding is drie jaar.

Toelatingseisen

Diploma’s
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma’s:


- HAVO
- VWO
- MBO niveau 4
- Propedeusegetuigschrift (HBO of WO)

 

Indien je niet over één van deze diploma’s beschikt, dan kun je een toelatingsprogramma of 21+ toelatingsexamen doen (zie waar aanmelden).

 

Vakkenpakket
Je hebt geen specifiek vakkenpakket nodig, maar affiniteit met wis-, schei- en natuurkunde is gewenst. Ook moet je goed met de computer overweg kunnen.

 

Solliciteren
Bij deze opleiding leer je terwijl je werkt. Je moet dan ook allereerst contact opnemen met de afdeling Klinische Neurofysiologie van een ziekenhuis met opleidingsbevoegdheid, waar je je opleiding zou willen volgen. Daar solliciteer je naar de functie van leerling laborant klinische neurofysiologie.

 

Ben je aangenomen? Dan laat je je vervolgens registreren bij de Stichting Raad Beroepsopleiding Laboranten Klinische Neurofysiologie (SRBLKNF) en schrijf je je in bij de LOI Hogeschool. Informatie over de opleiding en de aanmelding staan in de studiegids HBO gezondheidszorg, die gratis is aan te vragen bij de LOI (zie waar).

Specificaties:

NIVEAU

HBO Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Digitaal (Afstand/Schriftelijk)

, Werkend leren

INSCHRIJFDATUM

Geen deadline

OPLEIDINGSINSTITUUT

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25