Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal

Tijdens de hbo-opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal leer je de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en verwerf je kennis over de Dovengemeenschap.

Delen
Welzijn
Choose
Your
Future
Over de Opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over de Opleiding

Tijdens de hbo-opleiding Leraar/Tolk Nederlandse Gebarentaal leer je de Nederlandse Gebarentaal (NGT) en verwerf je kennis over de Dovengemeenschap.

 

Je kunt deze opleiding alleen volgen aan de Hogeschool Utrecht, zowel in voltijd als in deeltijd. Het eerste leerjaar is voor tolken en docenten hetzelfde, daarna zijn het twee aparte opleidingen. Let op: je kiest vooraf voor welke uitstroomvariant je je inschrijft. Want tolken tussen twee talen, NGT en Nederlands, of lesgeven in en over NGT, zijn twee heel verschillende beroepen!

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Tijdens het eerste jaar van de opleiding ligt de nadruk op het leren van de Nederlandse Gebarentaal (NGT), op kennis verwerven over en kennismaken met de Dovengemeenschap en op inzicht krijgen in de beroepspraktijk.

 

Tolk of leraar?
Bij aanvang van de opleiding maak je een begin met het voorbereiden op je toekomstige beroep: leraar Nederlandse Gebarentaal of tolk Nederlandse Gebarentaal. Vakken die in de opleiding tot tolk verder uitgediept worden, zijn tolkvaardigheden en interactievaardigheden. Als je voor de richting leraar Nederlandse Gebarentaal kiest, krijg je scholing in onder andere vakdidactiek en onderwijskunde.

 

Praktijk
Voor beide richtingen geldt dat door middel van stages in alle leerjaren ruimschoots aandacht wordt besteed aan de praktijk.

Duur en Leerwijze

Leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal is een hbo-opleiding die je in voltijd of in deeltijd kunt volgen. De duur van de opleiding is vier jaar.

 

Bij de voltijdvariant heb je gemiddeld zo’n vier dagen per week les. Als je de opleiding in deeltijd gaat volgen, ga je zo’n drie avonden per week naar school. In het derde jaar zit de profileringsruimte. Ook deeltijdstudenten moeten dan op dinsdag overdag beschikbaar zijn. Je moet- net als de voltijdstudenten- rekening houden met een studiebelasting van ongeveer 40 uur per week.

 

Associate degree
Je kunt de opleiding ook volgen in een Associate-degreeprogramma. In 2 jaar behaal je dan een diploma in de richting van schrijftolk. Als je wilt, kun je daarna de overige 2 jaar volgen en de volledige hbo-opleiding Leraar/tolk Nederlandse Gebarentaal behalen.

Toelatingseisen

Diploma's
Je hebt toegang tot de opleiding als je in het bezit bent van één van de volgende diploma's:


- Havo
- Vwo
- Mbo, niveau 4
- Associate degree in vergelijkbare richting

 

Indien je hoger geschoold bent dan de hier genoemde opleidingen, word je natuurlijk ook tot de HBO-opleiding toegelaten.

 

Welk instroomprofiel?
Alle instroomprofielen geven toelating tot de opleiding.

 

Heb je al een diploma van een Associate degree in deze richting gehaald? Dan hoef je in veel gevallen alleen de laatste 2 jaar van deze hbo-opleiding te volgen. Het gaat om het Ad-diploma:

 

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2