Mammolaborant - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Inservice Opleiding

Mammolaborant

De opleiding is een 2-jarig hbo-traject en start op diverse momenten in het jaar. Je combineert werken en leren en in twee jaar tijd rond je de opleiding tot mammolaborant af. Het voordeel van deze inservice-opleiding is dat je de theorie gelijk in de praktijk toepast. De opleiding is een samenwerking tussen Bevolkingsonderzoek Nederland en de Erasmus MC Academie. De opleiding wordt voor jou betaald, je ontvangt tijdens je studieperiode een salaris én na afronding van de opleiding garanderen wij jou een baan bij Bevolkingsonderzoek Nederland.

Delen
Zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Toelatingseisen

Over de opleiding

Tijdens de inservice-opleiding tot mammolaborant leer je hoe je zelfstandig mammografisch onderzoek en voorscreening uitvoert bij vrouwen. Dit doe je om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Bij screening gaat het namelijk om het vinden van subtiele afwijkingen, waardoor een tumor in een zeer vroeg stadium kan worden ontdekt. Je gaat werken met vrouwen tussen 50-75 jaar die vrijwillig deelnemen aan het bevolkingsonderzoek naar borstkanker.

 

De opleiding bestaat uit twee gedeeltes:

 

Het eerste gedeelte leidt op tot screeningsassistent

  • Je start met de introductieperiode van 10 weken; deze periode sluit je af met toetsen en (praktijk)opdrachten
  • De introductieperiode wordt vervolgd met een stageperiode van 6 weken; de stageperiode sluit je af met toetsen en (praktijk)opdrachten
     

Het tweede gedeelte bestaat uit twee fases en leidt op tot mammolaborant 

De eerste fase start met een inwerkperiode op de unit. Toetsen en (praktijk)opdrachten zijn onderdeel van deze inwerkperiode. Na je inwerkperiode combineer je je werk als screeningsassistent op de unit met het leren van nieuwe theorie, het afleggen van toetsen en het uitvoeren van praktijkopdrachten.

In de tweede fase werk je als screeningsassistent op de unit, loop je stage in een ziekenhuis en studeer je af.
 

De opleiding is inservice. Dit betekent dat je onder de verantwoordelijkheid en op kosten van je werkgever wordt opgeleid. Je hebt een leerwerkovereenkomst met het Bevolkingsonderzoek Nederland. Je solliciteert zelf naar een leerwerkplek.

 

Draag jij bij aan ons waarom?

Bevolkingsonderzoek Nederland is verantwoordelijk voor het uitvoeren van de onderzoeken naar borstkanker, baarmoederhalskanker en darmkanker. Wij dragen door middel van kwalitatief hoogwaardige bevolkingsonderzoeken substantieel bij aan het vroegtijdig opsporen van kanker met als doel gezondheidswinst te realiseren en sterfte terug te dringen.

Toelatingseisen

De selectieprocedure bestaat uit onder andere diverse gesprekken, een meeloopdag en een assessment. Als vooropleiding vragen wij:

  • Minimaal MBO niveau 4 met technische, medische of verzorgende richting
  • HAVO of gelijkwaardig diploma met bij voorkeur als profiel: natuur en gezondheid of natuur en techniek

 

Verkorte opleiding tot mammolaborant

Heb je al een opleiding op HBO-niveau afgerond in de richting van Radiodiagnostisch Laborant of Medisch Beeldvormende en Radiotherapeutische Technieken (MBRT)? Dan ben je ook van harte welkom bij Bevolkingsonderzoek Nederland. Wij leiden je dan in 6 weken op tot MBB'er.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

DUUR

2 jaar

INSCHRIJFDATUM

het gehele jaar

Laatst bijgewerkt:

2024 M07 2