Master Gezondheidszorgpsychologie - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Master Gezondheidszorgpsychologie

De 1- of 2-jarige universitaire master Gezondheidszorgpsychologie staat in het teken van klinische basisspecialisaties. Je wordt opgeleid tot een psycholoog die breed inzetbaar is in de geestelijke en somatische gezondheidszorg.

Delen
Welzijn
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding
Duur en leerwijze
Toelatingseisen

Over de opleiding

De 1- of 2-jarige universitaire master Gezondheidszorgpsychologie staat in het teken van klinische basisspecialisaties. Je wordt opgeleid tot een psycholoog die breed inzetbaar is in de geestelijke en somatische gezondheidszorg.

 

Wil je gezondheidspsycholoog worden? Dan doe je na deze master nog enkele jaren werkervaring op én volg je de post-masteropleiding tot GZ-psycholoog. 

Inhoud opleiding

De master Gezondheidszorgpsychologie is bedoeld voor studenten die in de bacheloropleiding Psychologie een klinische basisspecialisatie hebben gekozen.

 

Je wordt opgeleid tot een breed inzetbare psycholoog in de geestelijke en somatische gezondheidszorg. Je leert onder andere hoe je stoornissen en ziektebeelden herkent en hoe je vervolgens de juiste behandeling toepast.Je volgt specialistische cursussen, loopt een klinische stage, voert zelfstandig psychologisch onderzoek uit en doet hier verslag van in een masterthese.

 

Basisspecialisatie
In de bacheloropleiding Psychologie heb je gekozen voor een klinische basisspecialisatie. Deze ontwikkel je verder tijdens de master Gezondheidszorgpsychologie. Deze master kent bijvoorbeeld de volgende basisspecialisaties en tracks:

 

 • Basis Klinische Neuropsychologie
  Je gaat dieper in op de werking van de hersenen en de oorzaken van gedrag. Je houdt je bezig met de vraag waarom we dingen doen, voelen, waarnemen en denken.
   
 • Basis Klinische Psychologie
  Je bestudeert afwijkend en problematisch gedrag bij verschillende doelgroepen, zoals kinderen en ouderen. Denk bijvoorbeeld aan gedragsstoornissen en angststoornissen.
   
 • Basis Klinische Forensische Psychologie
  Je verkent het verband tussen psychische stoornissen en gewelddadig en seksueel gedrag.

 

Wetenschappelijke klinische stage
Het tweede deel van de Master Gezondheidszorgpsychologie bestaat uit een wetenschappelijke klinische stage. Je kiest voor een stage in de richting van jouw basisspecialisatie. Masterthese
De masterthese is jouw afstudeeropdracht. Je maakt gebruik van statistische vaardigheden om wetenschappelijke datagegevens te verwerken. De data bestaat uit theoretische kennis, data van je wetenschappelijke stage en van je onderzoeksresultaten.

 

Titel
Na afronding van deze opleiding heb je de titel Master of Science (MSc) behaald.

Duur en leerwijze

De master Gezondheidszorgpsychologie is een 1- of 2-jarige opleiding op universitair niveau. Je kunt deze opleiding alleen in voltijd volgen. Je verkrijgt theoretische kennis plus ervaring tijdens je opleiding en wetenschappelijke stages.

Toelatingseisen

Diploma’s
Om tot de Master Gezondheidszorgpsychologie te worden toegelaten, heb je een universitair bachelordiploma Psychologie nodig. Er is een strenge selectie.

 

 

Gekozen richting
In je 3-jarige universitaire bachelorstudie Psychologie heb je gekozen voor een afstudeerrichting en basisspecialisatie. Deze basisspecialisatie is de basis voor de specialisatie die je kiest binnen de Master Gezondheidszorgpsychologie.

 

Selectieprocedure
De universiteiten stellen aanvullende toelatingseisen voor deze master. Kijk voor meer informatie op de website van de universiteit van jouw keuze. Zie ook www.hoewordjepsycholoog.nl.

Specificaties:

NIVEAU

Universiteit master

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

VOOROPLEIDING

Psychologie

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25