Verloskunde - Carrièremogelijkheden | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verloskunde

De HBO-opleiding Verloskunde (of: Verloskundige) is een 4-jarige opleiding op HBO-niveau. Je leert hoe je zwangere vrouwen en hun partners begeleidt tijdens een ongecompliceerde of gecompliceerde zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Met het diploma Verloskunde ben je een medisch professional die zelfstandig een zwangerschap en bevalling mag begeleiden. De opleiding Verloskunde is pittig en er geldt een selectieprocedure. Daar staat tegenover dat de werkgelegenheid goed is!

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Wat word je?
Vervolgopleidingen

Wat word je?

Ben je klaar met deze opleiding? Dan ben je Verloskundige

 

Als verloskundige ben je een zelfstandig medisch professional die een ongecompliceerde of gecompliceerde zwangerschap en bevalling begeleidt. Na de bevalling blijf je nog een periode medisch verantwoordelijk voor moeder en kind. In het geval van complicaties verwijs je door naar een specialist met wie je samenwerkt.

 

Je kunt er ook voor kiezen waar te nemen voor verloskundigen in een eigen praktijk of bij hen in loondienst te gaan. Loondienst in een ziekenhuis of een gezondheidscentrum is een andere mogelijkheid.

 

Via aanvullende opleidingen kun je je ontwikkelen tot docent Verloskunde of verloskundig echoscopist.

 

Ontdek de zorg
Wil je weten hoe mensen die werken in zorg en welzijn dat ervaren? Lees ervaringsverhalen op www.ontdekdezorg.nl.

 

Gratis loopbaanadvies Sterk in je werk
Weet je nog niet welke baan echt bij je past? Neem een kijkje bij het beroep dat bij deze opleiding hoort. Of vraag een gratis loopbaangesprek aan via www.sterkinjewerk.nl.
 

Vervolgopleidingen

Als je de HBO-opleiding hebt afgerond, ben je in het bezit van de titel bachelor. Daarmee kun je doorstromen naar een masteropleiding aan een hogeschool of universiteit.

 

Er zijn verschillende mogelijkheden voor vervolgopleidingen en specialisaties na je bacheloropleiding Verloskunde.


Om klinisch verloskundige (verloskundige in een ziekenhuis) te worden, kun je twee soorten opleidingen volgen:

 

  • De master Physician Assistant/Klinisch Verloskundige. Deze volg je aan de Hogeschool Rotterdam.
  • De basisopleiding Klinisch Verloskundige. Deze wordt in Utrecht en Maastricht aangeboden.


Ook zijn er opleidingen tot docent Verloskunde en tot verloskundig echoscopist.

 

De Hogeschool Zeeland biedt, in samenwerking met de universiteit van Antwerpen, de Master Verpleegkunde en Vroedkunde. Deze opleiding duurt 2 jaar en kent 4 onderdelen: management en innovatie, wetenschappelijk onderzoek, klinische kennis en academische vorming.

 

Op dit moment is AVAG bezig met de ontwikkeling van een masteropleiding samen met de andere twee opleidingen Verloskunde in Rotterdam en Maastricht en de beroepsvereniging KNOV. Op deze manier wordt het mogelijk een breed landelijk aanbod te generen voor de relatief kleine beroepsgroep van verloskundigen.

Specificaties:

NIVEAU

Hbo Bachelor

OPLEIDINGSVORM

Voltijd

INSCHRIJFDATUM

15 januari 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25