Verpleegkundig Endoscopist - Over de opleiding | YouChooz
Ga naar belangrijkste content
Alle opleidingen

Opleiding

Verpleegkundig Endoscopist

Tijdens de opleiding Verpleegkundig Endoscopist leer je hoe je zelfstandig endoscopische onderzoeken uitvoert bij patiënten die last hebben van klachten aan hun darmen. Om tot deze opleiding te worden toegelaten, heb je een diploma Verpleegkunde op HBO-niveau nodig én een diploma Endoscopieverpleegkundige. Ook moet je minimaal 2 jaar praktijkervaring hebben als endoscopieverpleegkundige. Tot slot moet je ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden en geregistreerd staan in het BIG-register. De opleiding duurt minimaal 1 jaar en maximaal 1,5 jaar. Tijdens de opleiding heb je 20 lesdagen, daarnaast werk je als endoscopieverpleegkundige in een ziekenhuis en loop je stage. De opleiding is heel praktijkgericht.

Delen
zorg
Choose
Your
Future
Over de opleiding
Inhoud opleiding

Over de opleiding

Tijdens de opleiding Verpleegkundig Endoscopist leer je hoe je zelfstandig endoscopische onderzoeken uitvoert bij patiënten die last hebben van klachten aan hun darmen.

 

Om tot deze opleiding te worden toegelaten, heb je een diploma Verpleegkunde op HBO-niveau nodig én een diploma Endoscopieverpleegkundige.

 

Ook moet je minimaal 2 jaar praktijkervaring hebben als endoscopieverpleegkundige. Tot slot moet je ingeschreven staan in het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden en geregistreerd staan in het BIG-register. De opleiding duurt minimaal 1 jaar en maximaal 1,5 jaar. Tijdens de opleiding heb je 20 lesdagen, daarnaast werk je als endoscopieverpleegkundige in een ziekenhuis en loop je stage. De opleiding is heel praktijkgericht. Alles wat je leert, kun je gelijk toepassen in de praktijk. 

Inhoud opleiding

Je leert hoe je endoscopische onderzoeken zelfstandig kunt uitvoeren. Tijdens deze onderzoeken wordt er gekeken naar het functioneren van de dikke darm. Je leert hoe je met behulp van een flexibel slangetje met een camera inwendige afwijkingen in de organen kunt opsporen. Of hoe je een stukje weefsel kunt weghalen voor verder onderzoek. Je leert ook hoe je een poliep kunt verwijderen. Een nauwkeurig werkje waarbij een vaste hand vereist is! Daarnaast is het jouw taak om de patiënt alles uit te leggen over het onderzoek. Je leert hoe je de patiënt op het onderzoek kunt voorbereiden en voor, tijdens en na het onderzoek moet begeleiden. Jij weet precies hoe je de patiënt gerust moet stellen. Tijdens het onderzoek bestaat er een kans dat er complicaties optreden. Jij leert deze te herkennen en bewaakt de veiligheid van de patiënt. Tot slot leg je aan de patiënt uit wat de uitslagen van het onderzoek zijn. Het verloop van het onderzoek leg je vast in een rapport. Je krijgt les van een maag-darm-leverarts en je werkt samen met andere collega’s van de afdeling Endoscopie in het ziekenhuis. 

Specificaties:

NIVEAU

Post Hbo

, Na verpleegkunde

OPLEIDINGSVORM

Werkend leren

VOOROPLEIDING

Verpleegkunde HBO

Endoscopieverpleegkundige

INSCHRIJFDATUM

2020 M09 7

Laatst bijgewerkt:

2023 M10 16