Zorgtechnicus - Over de opleiding | YouChooz
Alle opleidingen

Opleiding

Zorgtechnicus

Tijdens de MBO-opleiding Zorgtechnicus leer je alles over de zorg en de nieuwste technieken. Na deze opleiding sluit jij probleemloos een alarmeringssysteem aan bij senioren thuis en leg je cliënten uit hoe ze een tablet moeten bedienen. Via de tablet blijven ze in contact met de thuiszorg. Dankzij jouw hulp kunnen mensen langer thuis blijven wonen. Maak jij je straks als zorgtechnicus onmisbaar in de zorg? 

Delen
Choose
Your
Future
Over deze opleiding
Inhoud Opleiding
Duur en Leerwijze
Toelatingseisen

Over deze opleiding

Tijdens de MBO-opleiding Zorgtechnicus leer je alles over de zorg en de nieuwste technieken. Na deze opleiding sluit jij probleemloos een alarmeringssysteem aan bij senioren thuis en leg je cliënten uit hoe ze een tablet moeten bedienen. Via de tablet blijven ze in contact met de thuiszorg. Dankzij jouw hulp kunnen mensen langer thuis blijven wonen.

Maak jij je straks als zorgtechnicus onmisbaar in de zorg? 

Inhoud Opleiding

Wat leer je?
Tijdens de opleiding Zorgtechnicus leer je alles over de zorg en de nieuwste zorgtechnieken. In het eerste jaar van de opleiding leer je veel over het menselijk lichaam. Hoe zit het lichaam in elkaar en hoe werken al je organen eigenlijk? Jij weet er straks alles van. Ook leer je veel over verschillende ziektebeelden. Hierdoor kun je straks meepraten met professionals in de medische wereld. 

Natuurlijk krijg je ook technische vakken. Je leert bijvoorbeeld hoe je een alarmeringssysteem kunt installeren en hoe je ervoor zorgt dat een robot huishoudelijke taken voor iemand doet. Je leert precies hoe je aan de mensen kunt uitleggen hoe de verschillende technische apparaten werken. Daarom wordt er naast de technische vakken veel aandacht besteed aan sociale vaardigheden en communicatie. 

 

Verhouding theorie en praktijk
De beroepspraktijkvorming is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Daarin doe je ervaring op en breng je in praktijk wat je op school hebt geleerd. Tijdens de beroepsopleidende leerweg (BOL) besteed je zo'n 20 procent van je studietijd aan praktijk in de vorm van stages. 

 

Examens 
Tijdens de opleiding Zorgtechnicus doe je een examen voor het landelijk certificaat Medisch Technicus A. Hierdoor heb je na je afstuderen, naast je MBO-diploma, een extra bewijs van vakmanschap. Dit kan je positie op de arbeidsmarkt versterken! 

Duur en Leerwijze

Je volgt de opleiding Zorgtechnicus via de beroepsopleidende leerweg (BOL) op niveau 4. Dit betekent dat je naar school gaat en een keer stage loopt. 

De opleiding duurt in totaal 4 jaar. In het eerste jaar leer je over het menselijk lichaam en techniek. Vanaf het tweede jaar ga je steeds meer zelfstandig studeren. Je hebt contact met docenten die je begeleiden. Je krijgt dus veel verantwoordelijkheid! 

Toelatingseisen

Diploma’s
Om de opleiding Zorgtechnicus te gaan volgen, heb je de volgende diploma's of bewijzen nodig:
- VMBO, kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg 
- Overgangsbewijs van 3 naar 4 HAVO/VWO
- MBO niveau 3

 

Aanvullende eisen: vakkenpakket 
Het vak wiskunde moet deel uitmaken van je vakkenpakket. Wanneer je een VMBO-kaderopleiding hebt gedaan, kun je wettelijk gezien wel deelnemen aan de opleiding. Je hebt dan wel wiskunde en natuurkunde in je pakket nodig en je resultaten moeten ruim voldoende zijn. In dit geval vindt er altijd een oriënterend gesprek plaats met de school die de opleiding aanbiedt. 

 

Niet de juiste vooropleiding?

Dan kun je in bepaalde gevallen een toelatingsexamen (colloquium doctum) afleggen. Daarvoor moet je minimaal 21 jaar zijn. Informeer naar de toelatingstoets bij de onderwijsinstelling. Zie de pagina 'Waar aanmelden'.

 

Specificaties:

NIVEAU

MBO

, MBO Niveau 4

OPLEIDINGSVORM

BOL

INSCHRIJFDATUM

1 mei 2023

Laatst bijgewerkt:

2022 M07 25